Det ekar av hjärtliga återseenden och glada skratt i KA:s korridorer. Årets KomiForm-gäng är återsamlat för ”examen” mellan hägg och syren och vår friskvårdskonsulent Beatrice Ahlperby står redo med våg, testcykel och måttband.
– Men jag ser på direkten att här har det hänt saker, konstaterar hon efter en snabbkoll på Carin och Marita, Anki och Sari och Linn och Ingela. Stolta lapar de i sig berömmet. 12-veckorsresan till nya, sunda vanor var tuff ibland. Då var det inte dumt att ha en träningskompis!
– Bara att dra på sig täckbyxorna för morgonpromenad i en meter snö och 30 minusgrader… Men nu vill jag ut, oavsett årstid och väder,  säger Linn från Vännäs.

Även Bea kan sträcka på sig. Med hjälp av hennes råd och peppning har ju gänget blivit närmare 40 kilo lättare.
– Ren bonus. Viktigast är att tjejerna lärt sig hur de fungerar, att de kan göra egna val och att de väljer rätt till åtminstone 80 procent.
Anki berättar glatt om hur träningskompisen Sari valde rätt när de båda var på Liseberg.
– Hon blev sugen på något och sprang då runt hela nöjesfäl-tet för att få tag i ett äpple…
– …ja, men jag har gjort en inre resa också, säger Sari. När jag ser mig i spegeln gillar jag den jag ser. Det var länge sen.
Ingela är särskilt stolt över sina nya muskler:
– Ändan är stenhård, haha! Gladast är jag nog över att jag börjat jogga. Där hittade jag hem, jag släpper allt och bara njuter av det.

Marita instämmer. Hon, som trodde hon inte kunde. Medan Carin bättrat på kondisen med 30 procent trots ett smärtande knä.
– Men jag hade ett återfall på godis och satte i mig två påsar Ahlgrens bilar på raken. Dagen efter mådde jag illa och hade ångest och måste ringa och prata med Bea. Hon hjälpte mig fatta att jag nog är ganska OK i alla fall.
Efter fotosession och lunch samlas gänget för att prata framtid. Nu ska ju tjejerna klara sig utan Bea. Men är de nervösa? Inte alls.
– Vi har lärt oss välja och väljer de sundare alternativen, sammanfattar Sari.
Bea litar på det här gänget och poängterar helhetstänket.
– Vi behöver även lugn och avslappning, så kroppen får chansen att själv reglera mat, sömn och rörelse. Det är viktigast att må bra, inte bara att gå ned i vikt!

Kom i Form à la Bea!
– Upptäck din egen kraft till förändring.
– Ät så ren mat som möjligt. Frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål.
– Välj bland råris, quinoa, frukt, lax, tonfisk, skaldjur, kyckling (inte marinerad), nötkött, vilt, fläsk utan svål, ägg, sojamjölk, bönor, linser,
ärter, grönsaker, smör, Bregott, rapsolja, olivolja, avokado,
nötter, mandlar, kryddor.
– Kombinera med promenader, styrketräning på boll och annat du trivs med.
– Ha alltid din målsättningför ögonen.
 

Vinnarna efter 12 veckor

Carin Karlsson Marita Wesström

CARIN KARLSSON
Ålder: 50 år
Längd: 153 cm.
Vikt: 71,5 kilo
Bor: Gävle
Gör: Arbetssökande och jobbar på timmar som personlig assistent. Har många år i vården bakom sig.
Familj: Make, tre vuxna barn och fyra barnbarn.
MARITA WESSTRÖM
Ålder: 52 år
Längd: 163 centimeter
Vikt: 86,6 kilo
Bor: Gävle
Gör: Jobbar 94 procent som undersköterska i nattpatrull för LSS-kunder.
Familj: Make, två vuxna och två hemmavarande barn och två barnbarn.
Utgångsläget  
CARIN: – Jag har en förslitningsskada i ena höften, kände stress och var alltid trött, mentalt och fysiskt. Jag behövde en bra motionsform och regelbundna matvanor för att få ner vikten och skapa mer balans i tillvaron. MARITA: – Med 16 jobbnätter i månaden var det svårt att hinna med träning och att funka socialt. Jag var ofta trött och tröstade mig med godis och fikabröd. Jag ville gå ned i vikt och komma i form.
Efter 12 veckor  
CARIN: – Jättetråkigt att allt är över! Men vilket resultat... Jag känner mig piggare och starkare, både till kropp och själ. Roligast är att jag klarade de mål jag satte upp. Jobbigast var när jag fick ont i benet och tvingades ta det lugnare. Men jag tänker fortsätta med de delar som fungerar för mig. MARITA: – Jag känner mig piggare, starkare och mer tillfreds. Jag har uppnått mina mål. Roligast var motionsbiten. Nu orkar jag ju springa igen.Jobbigast har nog varit att mejla in rapporterna till Bea. Jag sitter ju aldrig vid datorn! Jag ska hålla i gång och även ta några kilon till! 
Resultat  
CARIN:
Viktminskning: Från 71,5 till 70,5 kilo.
Midjemått: Från 96 till 89 centimeter.
Fettprocent: Från 36,5 till 35,8.
Syreupptagning: Från 2,1 till 2,9 liter per minut.
MARITA:
Viktminskning: Från 86,6 till 79,7 kilo.
Midjemått:  Från 107 till 95 centimeter.
Fettprocent: Från 45 till 40.9.
Syreupptagning: Från 1,7 till 2,0 liter syre per minut. 

Sari Numminen Ann-Cathrin Knezevic

SARI NUMMINEN
Ålder: 32 år
Längd: 152 centimeter
Vikt: 84,4 kilo
Bor: Göteborg
Gör: Barnskötare på förskola. Arbetskompis med Ann-Cathrin.
Familj: Sambo och två döttrar på åtta och 12 år.
ANN-CATHRIN KNEZEVIC
Ålder: 37 år
Längd: 168 centimeter
Vikt: 83,8 kilo
Bor: Hisings Backa
Gör: Barnskötare på förskola. Fackligt aktiv. Arbetskompis med Sari.
Familj: Gift, två tonårssöner.
Utgångsläget  
SARI: – Både min kropp och själ var trötta. Jag jojobantade, var sockerberoende och oroade mig för reumatismen i släkten. Jag ville få kontroll över godiset, lära mig att äta regelbundet och träna, för att gå ned i vikt. ANN-CATHRIN: – Jag var mitt i ekorrhjulet med heltidsjobb och hemmaservice. Jag åt för mycket, särskilt fet mat och mackor...Jag ville styra upp maten och få in träning som en del av livet.
Efter 12 veckor  
SARI:  – Jag är på rätt väg och mår så mycket bättre. Jag kunde inte föreställa mig att det skulle gå så lätt att ta tag i mina dåliga vanor.
Roligast har allting varit! Jobbigast när jag inte alltid kunnat fullfölja programmet. I framtiden fortsätter jag,  ihop med Anki förstås. Jag vill gå ned ytterligare i vikt och behålla fokus och motivation.
 
ANN-CATHRIN:  – Jag känner mig frisk inifrån, hälsosam och lyckad. Jobbigast har varit att ta fram de ”inre bilderna” av målet när jag behöver dem. Men det kommr nog att fixa till sig. I framtiden fortsätter jag med promenaderna och min nya mathållning.
Resultatet  
SARI:
Viktminskning: Från 84,4 till 75,7 kilo.
Midjemått: Från 111 till 94 centimeter.
Fettprocent: Från 42,7
till 38,5.
Syreupptagning: Från 2,0 till 2,2 liter per minut.
ANN-CATHRIN:
Viktminskning: Från 83,8 till 77,3 kilo.
Midjemått:  Från 99.5 till 87 centimeter.
Fettprocent:  Från 41
till 36,7.
Syreupptagning: Från 2,6 till 3,3 liter per minut.

Linn Hellström Ingela Björkman

LINN HELLSTRÖM
Ålder: 25 år
Längd: 165 centimeter
Vikt: 96,2 kilo
Bor: Vännäs
Gör: Vårdbiträde på hemtjänsten. Arbetskompis med Ingela.
Familj: Sambo
INGELA BJÖRKMAN
Ålder: 23 år
Längd: 164 centimeter
Vikt: 93,4 kilo
Bor: Håknäs utanför Umeå
Gör: Vårdbiträde på hemtjänsten. Arbetskompis med Linn.
Familj: Sambo, hästar och hundar.
Utgångsläget  
LINN: – Jag tränade sällan, hade huvudvärk och dåliga matvanor.  Jag ville gå ned minst 15 kilo så jag kommer i en fin klänning till Ingelas bröllop med sin Oskar nästa år. INGELA: – Jag gick ned 25 kilo med pulvermetoden, men gick snart upp igen. Jag behövde lära mig äta rätt mat regelbundet och sluta med pizza och choklad. Målet är att bli starkare och smalare till mitt bröllop nästa år. 
Efter 12 veckor  
LINN:  –Jag är på rätt väg. Roligast var att upptäcka att så många bryr sig. Jobbarkompisar följer med och tränar och jag har fått en helt annan gemenskap. Jobbigast var början när det var kallt och vi skulle ut och gå fem-sex kilometer. NU kommer jag att köra på extra när jag är ledig. INGELA: –Jag känner mig som en ny person med mer glädje, styrka, kondition och harmoni. Roligast är att jag har nått resultat och att kroppen förändrats utseendemässigt. Jobbigast var att få tiden att räcka till. Jag kommer att fortsätta med Beas ”80-20- modell”, att man äter så ren mat som möjligt. Jag vill tappa minst 10 kilo till innan bröllopet.
Resultatet  
LINN:
Viktminskning: Från 96,2 till 89,0 kilo.
Midjemått:  Från 120 till 100 centimeter.
Fettprocent: Från 46,2 till 41,1.
Syreupptagning: Från 3.0 till 3.8 liter per minut.
INGELA:
Viktminskning: Från 93,4 till 84,1 kilo.
Midjemått:  Från 106 till 95 centimeter.
Fettprocent: Från 41,2 till 37,1.
Syreupptagning:  Från 3,7 till 4,7 liter per minut.