Varje vacker försommarkväll har parker och grönområden där jag bor fyllts av mycket unga personer som supit till rejält.
Man undrar om mammor och pappor: tycker de att det är okej att deras 14-åringar dricker sig stupfulla? Har de så fullt upp med sin egen alkoholstinna picknick att de sover fylletungt när de små telningarna ramlar in på morgonkulan?
Själv studerar jag ofta ett gäng unga pojkar som vilsna driver runt där jag bor med burkar av öl i händerna – vad märker deras föräldrar av det som jag får se?
Och nu väntar en av årets blötaste helger, midsommaren.

I den här miljön är det förstås svårt för nykterhetens vänner att göra sig hörda. Men Blå Bandet exempelvis går ut nu före midsommar med uppmaningen att vi ska lyssna på barnen i sommar och lanserar en bok med samma namn. De vet att denna stundande helg kommer att ge många barn mer magknip än förväntansglädje.
På en föräldrasajt har drygt en tredjedel av de tillfrågade sagt att det är okej att dricka mer än två glas alkohol i barns sällskap, vilket är ganska mycket om man tänker på att det kan hända barnen något.
Författaren Hillevi Wahl, skriver i förordet till Blå Bandets bok.
”Men man ska inte heller lura sig själv och säga att barnen tycker att det är kul när föräldrarna dricker alkohol. Barnen ser, känner och förstår mycket mer än vi tror.”
Författaren och småbarnsmamman Linda Skugge, som stöttar ett annat projekt för Vit Jul, i IOGT-NTO:s regi, håller med:
– Barn och alkohol hör inte ihop, Barn ska ha en trygg uppväxt med närvarande föräldrar.
– Det finns alldeles för mycket alkohol runt barnen, alldeles för få vågar sätta ner foten och säga nej till alkohol.

Jag har har själv festat som ung och vet att det är svårt att prata om risker med barn på ett ”vettigt” sätt. Men helt klart är att ungar inte mår bra av att se sina föräldrar förändras. Och att det är beklagligt att så många vuxna  inte verkar bry sig.
Författaren och krönikören Bengt Ohlsson filosoferade runt  vår tilltagande fixering vid vinglasen i en krönika i DN på Stan den 4 juni och skrev bland annat följande:
”Och vart man än ska, vart man än vänder sig: borsten, borsten, borsten.
Det är porlig vinreklam i tidningarna – ÄNTLIGEN – och det smakas av och smackas och betygsätts i spalterna, och vilken fördrink passar till vilket smäckert tilltugg och vilken lådis passar till de starka polska korvarna?
Vi är nästan där. Nu är vi mogna att ta steget ut. ” ”Gå direkt på rosén”, uppmanar han (ironiskt) så kan vi kanske bli kvitt även ”de enstaka, dammgrå glappen mellan sommarfyllorna” och börja UNNA oss det där glaset med en gång.

Ja, vad kan vi göra egentligen, i en miljö som så tydligt talar om att vardagsdrickande plus helgdrickande är okej, nästan hälsosamt?
Den av den borgerliga alliansregeringen klubbade nya Alkohollagen (från 1 juli) gör det ju ännu enklare att servera alkohol på stan – och tar till och med bort gränsen klockan 3 på natten för hur länge det får säljas!
Parksupandet rår vi inte heller på, så länge kommunen tycker det ska vara så. Tevereklamen i kommersiella kanaler får fortsätta visa snygga ungdomar som får ännu roligare med sprit (att de små glasen vodka eller whiskey innehåller cirka 225 kalorier styck och bidrar till att göra de unga snygga modellerna feta och finniga  behöver man inte berätta, för EU har beslutat att alkoholens kalorinnehåll inte behöver stå på flaskor och dunkar!)

Reklammakarna behöver inte konfrontera sin unga målgrupp med följande:
Riskerna för skador ökar om du dricker mycket och ofta. Den delen som skadas allra mest är hjärnan, framför allt om du ofta dricker för att bli berusad. Risken för hjärnskador är större för tjejer än för killar. Skadorna kan bland a leda till att du får en psykos eller epileptiska anfall.
”Vardagsdrickandet”, alltså när man dricker ett glas vin om dagen och inte mer, skadar levern mer än hjärnan. Nästan all alkohol förbränns ju där. Tjejers lever är känsligare för alkohol än killars och skadas därför snabbare. Även njurarna kan skadas och bukspottskörteln kan bli inflammerad vilket gör våldsamt ont. Hög alkoholkonsumtion kan orsaka skador i hjärtat och ge hjärtklappning. I värsta fall kan sådana hjärtklappningar leda till döden. Dessutom ökar risken för diabetes (sockersjuka).
Alkohol kan också ge inflammationer i huden och ökar risken för finnar och eksem.
Tjejers kroppar tar upp mer av den alkohol de dricker än killars. Detta eftersom killar bryter ner mer av alkoholen i magsäcken och övre delen av tarmsystemet vilket gör att en del av alkoholen redan är nedbruten innan den tas upp av kroppen.

Ibland står det i tidningarna att lite alkohol om dagen är nyttigt. Men det gäller bara folk som är äldre än 60 år gamla. Det finns ingen forskning som visar att alkohol är bra för ungdomar. Tvärtom, risken för skador är extra stor. (Utmärkta fakta från tjejjouren.se)
Finländska unga leder västvärldens statistik över alkoholförgiftningsfall. Så unga som tioåringar har tagits in på sjukhus sedan de druckit sig redlösa. Detta sedan alkohollagarna liberaliserades 2004, rapporterar finlandssvenska Huvudstadsbladet (20 juni 2010).
– Reklam lockar unga att börja dricka och unga som redan dricker börjar dricka mer då de utsätts för reklam. Det här är ingen åsikt utan ett faktum som bygger på forskning, konkluderar Tom Anthoni, verksamhetsledare för Raittiuden ystävät (Nykterhetens vänner). På EU-nivå har nykterhetsorganisationer krävt att all alkoholreklam förbjuds, bland annat på grund av dess inverkan på ungas alkoholbruk.
 – Men det är väl att vänta för mycket. Arbetsgruppen består till hälften av representanter för industrin. Att förbjuda tobaksreklam går lätt men alkoholreklam är en helig ko, också i Finland. Det är märkligt, säger han.

Ja, visst är det märkligt. Men alkohollobbyn är starkare än nykterhetslobbyn och sträcker sig in även i våra beslutsfattares ”vardagsrum”.
Så här bloggar exempelvis Sofia Arkelsten, riksdagsledmot (M), i ämnet: ”Nu är det julfest med moderaterna i miljö- och jordbruks- utskottet. Fördrinken har börjat. Vi ska äta musslor och dricka öl. Klimatsmart och gott.”
Politikerna uppvaktas ihärdigt av intresseorganisationer och lobbyister, de får gott om tillfällen att dricka.
”På kvällstid bjuds man i princip utan undantag på alkohol. Man får be om alkoholfritt. Om man vill kan man gå varje kväll”, säger Mikael Oscarsson (KD), engagerad i riksdagens nykterhetsgrupp, enligt SvD.se (2 januari 2009).
Det finns små motståndsfickor som exempelvis Facebookgruppen Vi som kan ha kul utan alkohol med cirka  20 000 vänner.
Våga säga nej, våga stå emot grupptrycket lyder deras paroll.
Det är bra, det behövs och jag önskar dem verkligen stöd, men det räcker inte med sociala medier. För utan politska beslut som gör det dyrare och svårare att dricka så kommer alkoholens roll i vår vardag att bli starkare för varje midsommar som går.

Kanske är det några som tycker att det inskränker ”friheten”,  men egentligen är det tvärtom.
Det beror på vems perspektiv man har. Folkhälsan, trafiksäkerheten, misshandelsstatistiken, kvinnofriden och barntryggheten står emot alkohollobbyn och ”friheten” att få dricka så mycket som möjligt.
Vem tror ni vinner?

PS. Det är trots allt skillnad mellan blå allians och rödgrönopposition. Den senare har mopsat upp sig högst väsentligt och vill exempelvis ha minskade införselkvoter från EU. DS

PPS. Trevlig midsommar !