Carin KarlssonMarita Wesström
Carin Karlsson & Marita Wesström

”Jag vräkte i mig godis, men har förlåtit mig själv”

Carin:
Godmorgon, Bea! Veckan har varit bra. Jag har upptäckt att jag kan slappna av och lyssnar nu på kroppens signaler om det är något som inte stämmer. Avslappning kan för mig vara att jag går och lägger mig en stund på soffan och vilar medan jag andas med magen, att gå i skogen och lyssna på fåglarna, att åka till havet och gå efter stranden och höra bruset och vågorna och känna doften av hav. Jag gör några långsamma rörelser på morgonen innan jag kliver upp ur sängen. Kroppen mår bra av att vakna upp sakta.
Jag ska ta upp en sak som hände mig förra veckan, för jag kunde inte skriva om det då. Förra söndagen var en ingen bra dag. Det hände en del saker under veckan och på söndagen och mot kvällen när jag var ensam hemma, vad hände då? Jo, jag åt två påsar bilar…Det var gott i början, men inte efter två hela påsar. Jag mådde illa, kände mig värdelös och som en dålig människa och tänkte ’jag som snart ska träffa Bea som vill se hur det har gått för mig.” Dagen efter hade jag som baksmälla och mådde dåligt hela dagen. Jag tog ju kontakt med dig, Bea, på måndag och du pratade  (tack för att du tog dig tid) med mig.

Jag avskyr mig själv när jag gör så här mot mig själv. Det är som om hjärnan är tom och händerna stoppar in godis i munnen. Ångest. På måndagen gick jag i alla fall på gympa och tog en lång cykeltur i det vackra vädret. Jag tror att jag inte är ensam om det här problemet, men vi pratar inte om det och jag skäms över min handling. Men nu har jag gått vidare och framför allt tagit nya tag och lovat mig att inte slå ner på mig själv. Jag är värdefull och jag ska behandla mig med respekt och med kärlek .
Under de här 11 veckorna har det hänt massor med mig  Det är okej,  fast jag gjorde så här mot mig själv. Snart ses vi!

Marita:
Tack för lyckönskningarna till min dotter, Bea! 
Bara för att klargöra, så har jag ju varit på gym förut. Nu till vecka 11. Jag fortsätter med min löpträning (härligt!) nu när det har blivit varmare ute. Det har blivit ett måste. Jag har även fått in ett spinningpass med Carin och varit på Friskis & Svettis.
Jag tänkte jag skulle vara jättehård med det jag stoppar i mig nu när det är så kort tid kvar, men den biten funkar inte så bra  nu heller!  Det är i alla fall inte lika mycket och lika ofta, som jag syndar. Alltid något.
Avslappning för mig är när jag är ensam med min morgontidning och avslutar med att lösa sudoku i lugn och ro, eller när jag är ute i naturen eller bara ligger i soffan och tittar på en bra film. Bäst av allt är när min stora familj mår bra. Då slappnar jag av.       
Sen jag började komma igång med motionen och avsluta med bollen är det skönt att bara ligga på rygg en stund och andas i min takt eller sätta mig i solen med en kopp kaffe och andas in alla härliga dofter.
Jag måste erkänna att jag är jättedålig på långsamma rörelser. Jag har inte alls gjort som du, Bea, har sagt jag ska göra även om det säkert är bra. Jag tycker inte det ger mig något än så länge.

Varma solkramar från Carin & Marita

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

Hej Tjejer!
Jag är så stolt och glad över era förändringar oavsett om det har varit till punkt och pricka. Det viktigaste i ett förändringsarbete är att ni har fått upp ögon och öron för intentionens betydelse för handlandet. Dvs att syftet bakom, varförfrågan är viktig att ha då det blir lättare att förstå valet ni väljer och hur ni agerar.

Nu är det de sista dagarna och det finns ingen anledning att spurta och öka farten utan håll er till det ni brukar göra och vila de sista dagarna. Annars finns risken att ni gör något nytt och det kan innebära att kroppen reagerar med högre puls, mjölksyra osv.

I sista programmet finns en matsedel med mycket fisk. Detta för att ni inte ska kunna gå tillbaka och undra varför ni gjorde vissa val inför vår träff. Följer ni denna veckas matsedel så äter ni sunt och bra i relation till mätningarna.

”När de stora frågorna blir enkla är allt möjligt och när allt är möjligt är de stora frågorna enkla” (B. Ahlperby)

Ska bli så roligt att träffa er igen!!

Kram Bea

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen

Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

”Vi nästan somnar efter avslappningen”


Anki:
Heeeej Bea!!  Åh, vad jobbigt det är att bara sitta och inte kunna göra något, nu när man är van vid att vara ute och röra på sig och att ta vara på varje ledig stund man har för att gå eller springa eller liknande. Jag har varit ute och gått, dock inte i samma takt som innan. Men det har varit skönt ändå. De långsamma rörelserna/spänna muskler och slappna av tar cirka 30 minuter och lite till och efteråt är jag så sömnig att jag kulle kunna somna på en gång. Om jag då möjligen börjar titta på TV eller går upp igen blir jag klarvaken, precis som om jag haft en powernap. Härligt! Sari och jag har gått lite tillsammans. Vi skulle göra det i morse också, men hon har åkt på någon förkylning igen och behövde vila inför den värsting till vecka som kommer.

På söndag åker vi till Stockholm.  YEAH!!! Jag är nervös, dock, inför vägningen och hoppas att din våg visar på mer viktförlust än min. Men ändå. Det här är något jag ser mycket fram emot. Japp, nu är det bara en vecka kvar…

Ja, nu snart slipper du oss, men hur ska vi klara oss utan dig?! Vi två tjejer har snackat lite och tankar som susar omkring i huvudet är exempelvis hur länge vi bör fortsätta så här, för vi vill ju naturligtvis fortsätta ett tag till för att nå viktstabilitet. Hur gör vi då? Vi hoppas det kommer finnas lite tid på måndag för att prata om detta. Nu önskar jag dig en härligt skön vecka och hoppas att allt är bra med dig och familjen.

Sari:
Hej, Bea!  Denna vecka började bra med dagliga promenader och bollövningar, men jag fick inte gjort vare sig intervall eller gym. Nu är det den tiden på året som det är väldigt mycket att hålla reda på och som ska göras. Jag försöker verkligen hålla mig till att fokusera på nuet för att huvudet ska orka med. Men nu har jag åkt på en förkylning IGEN, vilket inte känns så kul nu när det bara återstår en vecka. Jag har legat hela helgen och fick därför inte gjort mina hårdare pass som jag planerat in. Men i stället för att stressa upp mig satsar jag på vila och lugna rörelser de första dagarna. Det gjorde jag förra gången, vilket visade sig vara bra. Jag återhämtade mig ganska snabbt, men har lite svårt att förstå att jag ska vara så mottaglig för virus nu när jag behandlar kroppen väl.

Det går snabbare att komma ner i varv nu och jag blir sömnig och känner mig avslappnad i musklerna efter avslappningsrörelsen.  Precis som med alla avslappningar måste jag vara koncentrerad för att få ut det bästa av övningen. Annars kan det nästan vara lite svårt att spänna sig kroppsdel för kroppsdel.

Kombinationen att träna lite hårdare och sedan hitta stunder för avslappning känns bara bra.  Det är  jätteskönt att pressa sig, utmana sig och ta i. Det inre lugnet finns ändå där, när jag sett till att få mina lugna stunder. Ha det gott!

Kramar från Anki och Sari

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

Hej!!
När det sker förändringar i våra liv sker det förändringar på alla plan. Reaktioner med såväl förkylningar och skador är inte ovanligt eftersom kroppen håller på att anpassa sig till nya vanor. Speciellt förkylningar är väldigt lätt att dra på sig när vi tränar hårt då immunförsvaret är lite svagare under några dagar. Sakta byggs det upp igen och vilan är nödvändig och viktig. För att t ex ta längdskidåkare som tränar hårt periodvis behöver sova en stund på dagen för att återhämta sig. Jättebra att du fortsätter med det långsamma Sari. Sedan gäller det att fortsätta vara i nuet. Vad kan du påverka och vad kan du inte. Det du kan påverka lägger du stor uppmärksamhet på och hämtar kraft för att genomföra och förändra. Det du inte kan påverka för stunden får ”glida” förbi i tanken och tas upp när det blir dags för just den saken att fokusera på. Enkelt va?! J Du är fantastisk stark som klarar av det här Du har kämpat dig igenom 11 veckor av massor av nya saker och rutiner så var bara lugn i förändringen och precis som du gör fokusera på det långsiktiga. Du är så cool!

Jag förstår rastlösheten i att inte kunna röra på dig som samma sätt som de tidigare veckorna Anki. Men eftersom du hittills har följt programmet ordentligt så innebär dessa två veckor en liten paus och nödvändig vila. Kroppens eget läksystem går på max efter en operation och du gör dagligen av med massor av energi i alla fall. Hur mycket det påverkar din viktminskning är svårt att säga och egentligen inte relevant. Eftersom det viktigaste för din kropp nu är att läka. Jag föreslår att du släpper fokuset på vågen under sista veckan och tänker på de tillstånd du vill vara i. Ställ dig gärna framför spegel och beröm din nya kropp och var stolt över hur du nu ser ut! Du är vacker, glöm inte det!
I sista programmet finns en matsedel med mycket fisk. Detta för att ni inte ska kunna gå tillbaka och undra varför ni gjorde vissa val inför vår träff. Följer ni denna veckas matsedel så äter ni sunt och bra i relation till mätningarna.

”När de stora frågorna blir enkla är allt möjligt och när allt är möjligt är de stora frågorna enkla” (B. Ahlperby)

Varma lycka till kramar så ses vi snart!

Bea

Linn HellströmIngela Björkman
Linn Hennström och Ingela Björkman

”Magsjuka och elände…men snart ses vi igen!”

Linn:
Hej Bea! Jag har legat i magsjuka sen i söndags eftermiddag.  Jag hann bara komma hem från mamma, som jag varit och hälsat på, så började jag må dåligt. Jag var uppe under natten och hade feberfrossa, så igår låg jag nästan hela tiden. Men jag har varit hos doktorn, som sa att det nog bara var magsjuka. Jag ska dit med ett prov lite senare idag.  Förra veckan gick inte alls så bra. Jag hade ingen energi, men det var just innan mens så det kan ha med det att göra. Jag har varit på en promenad nyss, men känner av äggstockarna fast mensen nästan är över.. De ska kolla, så det inte är något annat.

Ingela:
Hej Bea! Den här veckan har varit rolig med all träning! Det tuffa joggingpasset gick jättebra. fast jag inte trodde jag skulle klara 15 minuter med intervaller. Men skam den som ger sig! Min sambo reagerade på att jag inte var så svettig eller andfådd efter passet och det märkte jag själv också.  Pulsen gick snabbt ner. Benet har krånglat lite. Jag har fått lite låsningar och ovanligt mycket sendrag och knutar. Men annars har det känts bra. Jag upplever att vikten och kläderna är desamma den här veckan som den förra.
Tänk, att det bara är en vecka kvar…Ojoj, jag  känner hur det pirrar i magen inför att få träffa alla igen.

Kramar från Linn & Ingela

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

Hej Tjejer!
Nu är ni uppe på målrakan på våra veckor tillsammans. Helt otroligt!

Så härligt att träningen har fungerat för dig Ingela. Viktigt att du hittar återhämtningen både för ditt inre men också för kroppens läkprocess och ditt ben. Massera och töj musklerna regelbundet utan att överdriva. I den mängd som gör att du tycker att det hjälper med att få upp cirkulationen och rörligheten.

Viktigt till måndag är at du vilar i helgen. Nu har du förberett dig och den återstående tiden handlar om att träna ett sista pass senast fredag och sedan vila dig till måndag. Som jag skriver i programmet är lättare promenad eller arbete med djuren helt ok.

Vad tråkigt för dig med magsjuka Linn. När du lägger om livsstilen på ett sådant här sätt så hamnar kroppen i lite obalans ett tag och mottagligheten för virus och sjukdomar kan öka lite. Det du skriver om menstruation är också jätte viktigt och bra att du tar upp. Den mesta forskning som gjorts tidigare har gjorts på män. Hänsynen till kvinnors menstruationscykel är för mig just nu relativt okänt. Tidigare har det pratats om och studerats att kvinnor med regelbundna motionsvanor har lindrigare symptom vid menstruationen. Det vi behöver uppmärksamma och som jag tyvärr inte har så stor kunskap om inom forskningsområdet utanför min egen kompetens är att vi påverkas eftersom vårt system påverkas av hormoner. På vilket sätt låter jag vara osagt. Viktigt är med andra ord att uppmärksamma sin egen kropp och vad den mår bra av för rörelse vid ägglossning och under själva menstruationen. Pröva gärna lite mer av långsamma delar under denna period är mitt tips istället för stenhårda pass. Om det är något speciellt som behöver justeras så gör vi det under veckan. Viktigt att ni inte tärnar hårt nästa helg! Läs programmet noga och följ den matsedel som finns nu.

I sista programmet finns en matsedel med mycket fisk. Detta för att ni inte ska kunna gå tillbaka och undra varför ni gjorde vissa val inför vår träff. Följer ni denna veckas matsedel så äter ni sunt och bra i relation till mätningarna.

”När de stora frågorna blir enkla är allt möjligt och när allt är möjligt är de stora frågorna enkla” (B. Ahlperby)

Varma lycka till kramar så ses vi snart!

Bea