SVAR: Färgen på hortensian kan ändra sig och vara allt från vit, rosa och röd till mörkare blå, eftersom blomman påverkas av ph-värdet i jorden. Ju lägre värde, desto surare jord. Ph 7 är neutralt och man mäter enklast med ett lackmuspapper, som finns på apoteket. Du höjer ph-värdet genom att tillföra kalk och sänker det med svaga doser  aluminiumsulfat.Normalt trivs och växer hortensiorna i neutral till svagt sur jord och får då vita, rosa eller rödfärgade blommor. I surare (kalkfattigare) jord övergår blommorna till en blå nyans. Det lägre ph-värdet underlättar upptaget av aluminium, som i sin tur påverkar blommans färgFör att få tillbaka den vita färg-en på din hortensia behöver du alltså neutralisera jorden något genom att antingen plantera om i normal krukväxtjord eller genom att tillföra lite kalk till krukan.