Kommunal motiverar priset till Mia Skäringer så här:
”Med närvaro, humor och svärta har hon talat till oss i repliker och text. Hon har låtit oss stifta bekantskap med ett stort galleri av figurer med ”Tabita” och ”Gulletussan” i spetsen och bjudit oss med på utflykt till ”Solsidan”. Genom sina berättelser berör hon oss med både glädje och sorg.”
– Jag känner mig oerhört hedrad, oerhört, bland annat för att hela min släkt har jobbat som kommunalare. Jag har mina rötter i arbetarklassen, här klappar mitt hjärta och det finns i mitt blod, säger hon till KA.

Hennes mamma har varit städerska i hela sitt liv och är det fortfarande och hon har tänkt bjuda henne på en resa till solen för pengarna. För:
– Det har hon aldrig haft råd med.
Man kan kalla Mia Skäringer för ”klassmedveten” för att använda ett slitet 70-talsuttryck.
– Ja, det använder jag mig av i mina figurer så väl i ”Mia och Klara” som i ”Solsidan”, fast jag där gestaltar en sorts överklass, tyvärr inte så ofta skildrad i medierna.
Mia berättar att det inom medievärlden finns folk som gärna kallar sig arbetarklass, fast deras föräldrar har varit företagare eller nåt annat. Absolut inte så ”lågt” som hårfrisörska eller städare.
Just nu reser Mia runt med en enmansföreställning kallad ”Dyngkåt och hur helig som helst” som också hennes bok heter. Den har gått för utsålda hus och boken har kallats för en stor modern kvinnoskildring.
Mia Skäringer fick långa varma applåder av Kommunals kongress.

Kulturpristagare 2010 Omar Kulane Kommunals kongress.
Omar Kulane fick en stor kram av Kommunals ordförande Annelie Nordström (fd Hellander).

Lika varma applåder fick reggaebusschauffören Omar Kulane vars buss i Umeå blivit en fristad för frusna själar. Han fick Kommunalmedlemmarnas eget pris på 50 000 kronor.

Författaren och lantarbetaragitatorn Alfred Kämpe har ett eget pris uppkallat efter sig. Det ska gå till en kulturgärning.
Och det har Yvonne Eriksson och Märta Johansson från Lögdeå i Västerbotten gjort genom sitt verk att sammanföra barn och äldre till skolmatsalen och bjuda dem på hemlagad mat.

Kommunalaren Kjell Berg i Hammarstrand fick Eldsjälspriset på 50 000 kronor. för att han som Rockhusets primus motor tagit Hammarstrands unga under sin vinge och erbjudit ett alternativ till det destruktiva.

En alldeles speciell kulturgärning stod Safija Imsirovic från Malmö för för att få demokrati- och solidaritetspriset på 50 000 kronor.
Hon har bland själv organiserat en fritidsgård på kvällstid där det även inryms ett kaninhotell!

Författaren och serietecknaren Loka Kanarp fick ett hedersomnämnande och 50 000 kronor för att hon har skänkt grafisk gestalt åt kvinnor ur historien, skildrat både ledare, forskare, pionjärer, despoter, förbrytare, pärlor och patroner.
Alla pristagarna gjorde djupt intryck på kongressen som hyllade dem med stående ovationer.

Kommunals kulturpristagare och ordförande Annelie Nordström (fd Hellander) på kongressens scenen.