Malin Bokstrand är en av sex unga fackligt aktiva i Kommunal som reste till ett fackligt utvecklingsprojekt i Indien i slutet av april. Resorna var en del av Kommunals 100-årsjubileum.
Gruppen fanns på plats på Kommunals kongress och visade bilder och berättade för ombud om sina upplevelser. Ytterligare tre grupper med ungdomar skulle ha besökt projekt på andra håll i världen, men askmolnet stoppade deras resor.

Malin Bokstrand säger att hon nästan fick en chock av att se hur stora skillnaderna är mellan livet i Sverige och det liv människorna i norra Indien levde.
– Det som gjort störst intryck på mig är mötena med kvinnorna som var samlade på en kvinnokurs som IUL ordnade, (IUL är den fackliga internationalen för lantarbetare med flera). Vi talade med dem, och just att få sitta och prata tillsammans, det är det man lär sig mycket av.

Kursen handlade om mänskliga rättigheter, och gick ut på att ge kvinnorna självförtroende så att de vågar hävda sina rättigheter.
Gruppen besökte också en teplantage som liksom många andra övergavs i början av 2000-talet när tepriserna sjönk.
För människorna som arbetade på plantagerna var detta en katastrof. Det lilla de hade av skolor, sjukvård och annan service försvann också, eftersom det är arbetsgivarna som står för det.

Men på Shikapur Tea Garden har människorna fått hopp. Med hjälp av IUL har tearbetarna själva planterat nytt, byggt upp en plantskola och ska bygga en fabrik.
– Man skulle vilja åka tillbaka, säger Malin Bokstrand. Vi som reste dit håller kontakt. Och vi har blivit motiverade att värva medlemmar till facket och förklara för andra att välfärden inte är självklar. Runt om i världen blir fackligt aktiva förföljda, de har hemliga möten och blir trakasserade. Vi måste se till att facket i Sverige fortsätter vara starkt.