Lena Sohlberg, undersköterska, Mölndal, ombud Kommunals kongress 2010.Lena Sohlberg, undersköterska, Mölndal:
– Demokratifrågorna, just det vi diskuterade här idag. Att bilda avdelningar är en stor fråga som kongressen eller förbundsmötet borde fatta beslut om, inte förbundsstyrelsen. Här tyckte jag inte som kongressen. Annars är det framtidsfrågorna som är viktiga, hur vi ska bli en starkare organisation.

Lars Lyreström, hantverkare, Malmö, ombud Kommunals kongress 2010.Lars Lyreström, hantverkare, Malmö:
– Jag är ny. Det som är viktigt för Kommunal är den inre demokratin och avtalsfrågorna. Kommunal säger att det inte finns några gränser för kampen, men jag tycker att gränserna är lite väl begränsande. När motparten inte håller sig till överenskommelsen är man lite för snäll. Det är för mycket dialog och för mycket goda band till arbetsgivarparten. Kommunal behöver bli tuffare.

Jessica Bjur, barnskötare, Strängnäs, ombud Kommunals kongress 2010.Jessica Bjur, barnskötare, Strängnäs:
– En viktig fråga är reglerna om studerandemedlemmar. Jag är ute på skolor och informerar om facket, och det har varit otydligt. Men nu har vi fattat ett bra beslut – att ungdomar som är studerandemedlemmar får vara kvar sen de slutat skolan, medan de letar jobb.
– Och så är ordförandefrågan viktig förstås. Jag kommer att rösta på Annelie Hellander. 

Ingemar Nyhman, snickare, Malung, ombud Kommunals kongress 2010.Ingemar Nyhman, snickare, Malung:
– Vem som blir ordförande. Jag hoppas på Christina Zedell, hon kan bevara Kommunal som organisation. Vid presentationen för oss var den andra kandidaten, Annelie Hellander, mer för privatiseringar. Christina Zedell sitter i riksdagen och har rätt kontaktnät för att genomföra rätten till heltid. Det är också spännande att se vem som blir förste vice ordförande.