Ylva Thörns sjätte och sista invigningstal  som ordförande för Kommunal  handlade om  fackets klassiska frågor: Löner, arbetsvillkor och yrkesstolthet. Sånt som knappast gått ur tiden efter 100 år som fackförbund.

Trygghet, omsorg och service 24:7, står det på väskor och tavlor runt och i Folkets Hus vid Norra Bantorget i Stockholm. Klassisk mark för kongressande kommunalare, även om de 27 kongresser som hållits under förbundets 100 år också tidvis befunnit sig på annan ort.   Orden står för de värden mer än 500 000 kommunalare skapar veckans alla dagar, dygnet runt. Och det  började redan 1910.

Nu är det 2010 och Thörn stod  i talarstolen, inte riktigt för sista gången, men nästan. Om två dagar väljs hennes efterträdare: Annelie Hellander från förbundskontoret  och förbundsledningen, eller Christina Zedell,  riksdagsledamot (S) och även hon med ett förflutet i Kommunal.
Valberedningen, som inte är  enig, förordar Annelie och de båda fick hålla varsitt kortfattat ”valtal” till ombuden, inför avgörandets stund på onsdag, då det även bestäms om det blir Tomas Baudin från Norrbotten eller Anders Hagberg  från avdelning Väst som axlar rollen som 1:e vice ordförande.

Fuck facket forever,  uppmanar  ett borgerligt ungdomsförbund på nätet. Ylva Thörn fick skratt och applåder när hon kommenterade cufarnas kampanj med orden: ”Ensam är inte stark, bara ensam! Grow up!”
Hon kritiserade den borgerliga regeringen och talade om skillnaden, som också filmaren Michael Moore visat, mellan att organisera samhället runt ett ”jag” eller ett ”vi”.
Ylva nämnde också boken Jämlikhetsanden av de två sociologerna  Richard Wilkinson och Kate Picket. De båda forskarna visar svart på vitt att jämlika samhällen är mer kreativa, med en friskare och nöjdare befolkning som hyser mer tillit till varandra.
Och Ylva Thörn uppmanade till läsning:
– Jämlikhetsanden borde få samma betydelse för politiker som upptäckten av bakterierna fick för sjukvården!

Ylva Thörn vill jobba politiskt för socialdemokraterna  på något sätt efter att hon lämnat förbundet. Under tiden i Kommunal har hon varit noga med att skilja på rollerna. Parterna förhandlar om löner och arbetsvillkor. Politikerna skapar villkor och ramar. Och de politiska arbetsgivarna i kommuner och landsting har ett extra ansvar och särskilda möjligheter att skapa de mönsterarbetsplatser som Kommunal började prata om och önska redan 1907.

När det gäller ett område har dock fack och arbetsgivare ännu inte lyckats få ordning: Rätten till heltid för alla de kommunalare som så önskar. Flera kommuner och landsting har börjat lösa frågan i facklig-poliltisk samverkan, men det går alldeles för långsamt och Ylva Thörn önskar sig något mera.
Hoppet står till ett maktskifte och löften från de rödgröna med S i spetsen.
– Vi är inte överens om alla detaljer i politiken men däremot om människosynen, om allas lika värde, jämlikhet och rättvisa, sa Thörn.

Och Sahlin kontrade med att lova lagstiftning om heltid och lika villkor i arbetslöshetsförsäkringen även för deltidarna.
Hennes tio punkter för en bättre framtid med en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering mötte många applåder och en stående ovation efteråt.  Det handlar om förändring med en socialdemokratiskt ledd regering eller fortsättning – fyra år till med Reinfeldt.
– Det är 103 dagar kvar till 19 september och jag längtar dit, sa Mona Sahlin, som framhöll att det gäller att jobba för att få  den första kvinnliga statsministern vald. Förra gången skilde det 58 000 röster.  

Ylva Thörn och Mona Sahlin på Kommunals kongress.
Foto: Tobias Holmqvist

Redan 1907 framförde Kommunal krav på mönsterarbetsplatser. Sedan dess har samarbetet utvecklats i flera kommuner och län.  Nynäshamn och Dalarna med flera jobbar med heltidsfrågan tillsammans med Kommunal.
Men både Sahlin och Thörn var eniga om att jobbet går trögt, trots viljan att samverka. Vi har väntat länge nog, konstaterade Ylva. Och Mona Sahlin höll med:
– Rätten till inflytande över sitt arbete har vi drivit tillsammans, Ylva och jag. Vi är överens om att vi inte kommit tillräckligt långt med mönsterarbetsplatserna, det borde ha synts större skillnader. Jag är inte nöjd.
Till Ylva sa Mona Sahlin:
– Du är en modig, stolt, stark, trygg och rakryggad kvinna, som jag alltid kunnat ringa och fått ett ärligt besked.  Jag hoppas jag kan fortsätta med det.