Det stod klart när valbredningen presenterade sina förslag för kongressen. På onsdag väljer kongressen den nya ledningen.
Två kandidater är nominerade till posten som förbundsordförande. Annelie Hellander, i dag förste vice ordförande, och Christina Zedell, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tjänstledig från Kommunals förbundskontor.

Båda fick presentera sig för kongressen. Först i talarstolen var Annelie Hellander som valbredningen föreslår till ny förbundsordförande.
– En del säger att jag är skör, att jag har varit utbränd. Men det är fel. Jag har burit med mig demoner från barndomen som drog ner mig i en djup depression. Men jag har lärt mig att hantera mitt liv, sa Annelie Hellander.
Hon anser att erfarenheterna gör att hon vet vad medlemmarna går igenom och hur viktigt det är att arbeta fackligt för arbetsmiljön.
– Någon har fått för sig att jag är positiv till privatiseringar. Men det är fel. Jag tycker att Kommunal behöver en ny strategi, vi kan inte säga nej, nej och nej. Men jag är motståndare till privatiseringar av ideologiska skäl som i Stockholm.
Annelie Hellander anser att det viktigaste av allt är att Kommunal är ett fack som är lika engagerat i alla medlemmars vardag, oavsett om de är privata eller offentliga.
Hon lyfte fram sina erfarenheter som barnskötare, fackligt aktiv och sedan som fritids-, deltids- och heltidspolitiker för Socialdemokraterna i två kommuner och ett landsting och att det lärt henne hur viktig facklig politisk samverkan är.
– Det här valet handlar inte om mig, det handlar om oss. Väljs jag till lagledare kan vi tillsammans göra skillnad, sa Annelie Hellander.

Christina Zedell tog över talarstolen och inledde med att hon levt sitt vuxna liv för sin dotter och arbetarrörelsens idéer och kamp för rättvisa.
– Mitt liv har inte varit en dans på rosor, livets hårda skola har gett mig ett rättvisepatos.
Christina Zedell betonade att hon värdesätter ärlighet och att hon väljer sina strider, att hon lärt sig att lyssna och att livet inte är svart eller vitt.
– Jag kan ändra mig om jag blir övertygad.
Hon berättade om att hon som 19-årig undersköterska fick en arbetsskada i långvården och var sjukskriven länge, hur hon blev arbetsplatsombud och sektionsordförande. Hur hon arbetat som ombudsman i Kommunal och att hon varit politiskt aktiv för Socialdemokraterna i Botkyrka sedan 1980.
Christina Zedell tycker nu att det viktigaste för Kommunal är att stärka organisationen och ta tillvara positiva krafter, lust och glädje. Och att Kommunal blir en stark röst i samhällsdebatten.
– Kommunal ska försvara och utveckla den svenska välfärdsmodellen.

Tobias Baudin föreslås av valberedningen att bli Kommunals förste vice ordförande.
Tobias Baudin föreslås av valberedningen att bli Kommunals förste vice ordförande.
Foto: Tobias Holmqvist

Tre personer är nominerade som förste vice ordförande. En av dem är Annelie Hellander. Valbredningens förslag är Tobias Baudin, maskinist från Luleå och ordförande för avdelning Norrbotten. Han sitter i förbundsstyrelsen sedan 2004 och har haft politiska uppdrag för Socialdemokraterna.
Anders Hagberg som också är nominerad till posten berättade om hur han som 18-åring först fick en deltidstjänst som skolvaktmästare i Partille och sedan sina första fackliga uppdrag 1976. Han har arbetat fackligt på heltid sedan 1980-talet, sedan 2007 är han ordförande för avdelning Väst.

Valberedningen föreslår Lenita Granlund till andre vice ordförande och avtalsansvarig. Hon är undersköterska och ombudsman sedan 1985, först i Västmanland och sedan på förbundskontoret.
– Jag tycker om att förhandla och jag tycker om avtalsfrågor. Jag känner mig trygg, jag vet vad jag kan och att jag är en god förhandlare, sa Lenita Granlund.
Till posten som tredje vice ordförande och kassör föreslogs omval av Anders Bergström.

På onsdag väljs Kommunals nya förbundsledning.

Valbredningen föreslår följande som ledamöter i förbundsstyrelsen:

Gullbritt Adolfsson, Skåne

Mariann Andersson, Kronoberg

Marcelo Rojas Espinoza, Stockholm

Maj Karlsson, Östergötland

Siw Karlsson, Z-Jämtland

Annica Enbom, Västmanland

Cecilia Rohdin, Dalarna

Ewa-Britt Dahl, Skaraborg

Mona Persson, Gävleborg

Anne-Li Rosengren, Stockholm

Lotta Olesen Rosén, Halland

Anders Hagberg, Väst.

Nominerade är också:

Malin Servin, Väst.

Tobias Baudin, Norrbotten.

Ledamöterna väljs av kongressen på torsdag.