1 De privata avtalen skiljer sig från de offentliganställdas – när får Kommunal konkurrensneutrala avtal?
– Vi strävar inte efter identiska avtal, det finns en dynamik i att det finns olikheter, och man kan inte säga att privatavtalen generellt har sämre villkor. Men avtalen ska vara konkurrensneutrala i den meningen att en arbetsgivare inte ska kunna komma billigare undan genom att byta arbetsgivarorganisation och avtal.

2 Vad har hänt med kvinnolönerna under din tid?
­
– På senare år, särskilt 2007 – 2010 har vi fått till en jämställdhetspott eller kvinnopott som gett effekt. Tidigare satsningar under 90-talet har männen tagit tillbaka. Men det går för långsamt! Vi måste samtidigt vara observanta på männens löner, även de tjänar mindre än männen genomsnittligt i LO.

3 Vad har varit mest dramatiskt under de här åren?
– Konflikten 2003 förstås, den största vi haft under vår historia. 68000 medlemmar var indragna i konflikten som varade i fem veckor. Trots det var stödet stort från allmänheten. Vi hånades för våra krav på höjda lägstalöner, både av andra förbund och i media, men några år senare följde andra vårt exempel.

4 Hur ser du på det motstånd mot individuella löner som fortfarande finns?
– De som säger att det var bättre förr har fel. Men det system vi har är långt ifrån fulländat, det lokala inflytandet måste bli mycket större. Kriterierna ska hänga ihop med utvecklingen på arbetsplatsen.

5 Borde Kommunal bygga avtalsallianser med tjänstemännen?
– Ja. Ska vi få bukt med kvinnolönerna måste fler än LO-förbunden ställa upp. Vi har mycket gemensamt med tjänstemännen och arbetsgivarna ska inte få köra ut oss i olika fållor. Om det gynnar våra medlemmar ska vi bygga allianser, oavsett vilka det handlar om.  

6 Journalister har kallat dig ”Musslan” – är det en strategi att säga så lite som möjligt?
– Ibland kan även kortaste svar ställa till det i ett känsligt förhandlingsläge. Men annars försöker jag vara så öppen jag kan, har blivit bättre på det efterhand. Man får acceptera att en del journalister ställer stickiga frågor och letar fel, det är deras jobb. Ibland är det riktigt roligt.

7 Vad kommer du att ägna dig åt nu?
– Jag kommer att vara mer i vårt hus i södra Hälsingland där vi har ett nybyggt växthus. Och så ska vi skaffa hund igen. Jag har alltid gillat historia, men tyckt att det varit ”onyttigt” att ägna tid åt. Men nu ska jag göra det.

ID: Håkan Pettersson

Yrke: Andre vice ordförande Kommunal
Ålder: 60 år i september
Bor: Bostadsrätt i Uppsala
Familj: Hustru och två barn 20+, snart en hund
Aktuell: Går i pension efter kongressen

Tre måsten

Fiska och vara i naturen
Familj, släkt och vänner
Lugn och ro

Fem snabba

6-timmarsdag / 8-timmarsdag
Monarki / Republik
Bäcköring / Abborre
Handla på nätet / Handla i butik
Uppsala / Hälsingland