Sedan en och en halv vecka tillbaka gäller de nya arbetstiderna för städarna på Rönnowska skolan i Helsingborg, rapporterade SVT Sydnytt.
– Medlemmarna gråter och är förtvivlade, säger Camilla Jönsson på Kommunal sektion 33 i Skåne till KA.
Arbetsgivaren Sodexo tog över städningen från kommunen för ett år sedan.
– De har mindre tid att städa nu än när de städade för kommunen, säger Camilla Jönsson.
– Vi har provat andra lösningar för att höja kvalitén på städningen, men under våren var det detta sätt som återstod. Vi är dock inte säkra på att det är rätt utan vi har sagt att vi gör det som ett test, säger Christer Segerby, distriktschef på Sodexo, till Sydnytt.

Städarna har ingen yttrande- och meddelarfrihet i sina avtal och det kan vara vanskligt för dem att uttala sig i medier, säger hon.
Att delade turer skulle främja kvalitén tror inte Camilla Jönsson på.
– Det här påverkar arbetsmiljön så till den grad att de mår dåligt hela tiden. Hur ska man kunna göra ett bra jobb om man bara får klagomål?

Facket har stridit mot de nya arbetstiderna och kräver att de utvärderas, vilket Sodexo ska göra i september.
Camilla Jönsson ser konkurrensutsättningen som en stor orsak till att delade turer ökar.
– De vinstdrivande företagen måste ha in pengar. De tänker direkt ’hur kan vi spara in personal?’.
Även i Luleå upprörs man över delade turer. 60 kommunalare skrev protester och demonstrerade vid kommunfullmäktiges sammanträde häromdagen, enligt Norrbottenskuriren.

Kommunal var inte delaktiga men Sofia Eriksson, ordförande för Luleåsektionen, berättar att de jobbat mycket med frågan sista tiden. De har ordnat möten med politiker och skrivit insändare. Vårdarbetare i Norrbotten har startat Facebook-gruppen ”Anständiga arbetstider eller delade turer”. ”Vi vill ha ett liv”, säger de.
– Vi har fått rätt till heltid i kommunen och det är vi jätteglada för. Men sämre arbetstider har blivit en konsekvens, säger Sofia Eriksson till KA.