Mia Skäringer
Mia Skäringer får Kommunals kulturpris 2010.

Mia Skäringer har i vår setts i teveserien ”Solsidan” samtidigt som hon turnerat landet runt med sin egen föreställning ”Dyngkåt och hur helig som helst”.
Hon berättar att hon är extra rörd över priset, eftersom hon är uppväxt med Kommunal. Mia Skäringers mamma arbetar som städare på sjukhus.

Prissumman är 150 000 kronor. Vad ska hon då göra med pengarna?
– Jag vill frigöra tid för att reflektera, låta nya projekt blomma i skallen. Jag har en roman som ska skrivas. Och jag har jobbat oerhört mycket. Jag skulle behöva pausa lite och glädjas åt att det går bra, säger Mia Skäringer.
Nu ska hon ha semester med familjen. I höst ska hon göra ”Dyngkåt…” några gånger till, spela in Solsidan 2 och Mia och Klara 3.
– Så pausen kan dröja ett tag, men det är bra att möjligheten finns, säger Mia Skäringer.

Kommunal delar ut fem priser till:

Kommunalarnas pris går till Omar Kulane, busschaufför i Umeå. Hans buss är en ”fristad för frusna själar. Till tonerna av gungande reggae kan man glömma vardagens bekymmer”, står det i motiveringen.
– Jag vill tacka alla mina kompisar som åker buss. Och även de som röstat på Facebook. Det är en ära, säger Omar Kulane, som också kallas för reggaebusschauffören.
Fem kandidater var nominerade, och vinnaren utsågs genom omröstning på webben och i KA. Se även KA:s reportage här.

Demokrati- och solidaritetspriset går till fritidspedagogen Safija Imsirovic i Malmö, som har startat en fritidsverksamhet ”utan andra medel än engagemang och envishet”, som det står i motiveringen. Barnen kan leka, dansa och läsa läxor, de vuxna kan gå studiecirklar om demokrati och samhälle. Reportage om henne kommer framöver i KA.

Eldsjälspriset går till Kjell Berg, undersköterska och aktiv i föreningen Rockhuset. Enligt motiveringen har han ”tagit Hammarstrands unga under sin vinge och erbjuder ett alternativ till det destruktiva”.

Kämpepriset går till Märta Johansson och Yvonne Eriksson, som har gjort skolmatsalen i Lögdeå till en mötesplats för både gammal och ung Motiveringen talar om ”smittande arbetsglädje och kreativitet”. KA skrev om dem i nr 6 2009.

Kommunals kulturpris ger också ett hedersomnämnande till serietecknaren Loka Kanarp. I sitt seriealbum Pärlor & Patroner gör hon 60 porträtt på historiska kvinnor. ”Porträtt som underhåller och undervisar och som riktar ljus mot dem som tidigare stått i skugga”, står det i motiveringen.