– De är jätteglada att de inte behöver ta emot kontanter, säger Salaheddin El Yassir, huvudskyddsombud på Nobina.
27 maj stoppade han kontanthanteringen för bussarna i Gästrikland. Det har ett skyddsombud rätt att göra om de anställdas liv och hälsa är i fara.
Då hade det varit problem en längre tid. Hösten 2009 begärde Kommunals skyddsombud stopp för kontanthanteringen. Resultatet blev ett beslut om att kontanthanteringen skulle upphöra inom ett år. Sedan dess har det varit flera rån mot bussförare, följda av krismöten och skyddsstopp, som senare upphävts.
Men det nuvarande stoppet verkar bli kvar ett tag.

När det gäller stadsbussarna i Gävle har arbetsgivaren bestämt att bussförarna inte ska ta emot kontanter fram till och med 12 juni, om inte rånarna har gripits före dess. Den 13 juni tar ett nytt bolag, Stadsbussarna Östersund AB, över trafiken.
Men Nobina fortsätter att köra bussarna i övriga Gästrikland. Och där kommer skyddsstoppet att gälla så länge skyddsombudet tycker att det behövs. Nobina tänker inte försöka få Arbetsmiljöverket att upphäva stoppet.
– Nej, det vore konstigt att ta strid mot det. Vi kan inte garantera förarnas säkerhet på något annat sätt innan rånarna är gripna, säger Lennart Skoog, trafikchef för Nobina Gästrikland.