Folkpartiets ledare Jan Björklund gick på torsdagen ut med förslaget att staten ska ta över arbetslöshetsförsäkringen.
Han anser att det är ett problem att en stor grupp människor inte är med i a-kassan. Arbetslöshetsförsäkringen bör därför vara obligatorisk, på samma sätt som sjukförsäkringen.
Och en försäkring som är obligatorisk bör staten ha hand om istället för fackföreningarna, så att ingen känner sig tvingad att vara med i facket, anser Björklund.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är mycket kritisk till Folkpartiets förslag. Det är regeringens försämringar av a-kassan som gör att så många står utanför, anser hon.
– Värnar du om att människor ska känna social trygghet så se till att förbättra a-kassan istället, sa hon i en debatt i Sveriges Radios Studio Ett på onsdagen.
Wanja Lundby-Wedin tycker inte att en arbetslöshetsförsäkring ska vara obligatorisk. Folk som inte har någon nytta av försäkringen, till exempel småföretagare och studerande, ska inte behöva betala för den.
Hon tror också att det finns en risk att färre går med i facket om arbetslöshetsförsäkringen blir statlig, och det innebär ett hot mot den svenska modellen med kollektivavtal.

Så sent som i april beslöt regeringen att tillsätta en utredning om arbetslöshetsförsäkringen. Utredningen ska vara klar 2013.
Men Jan Björklunds utspel kan nu komma att göra arbetslöshetsförsäkringen till en valfråga.