Om man skadar knäet spänner sig musklerna runt omkring för att skydda knäet. Det är något helt naturligt och i grunden positivt.
Men om musklerna är spända under längre tid får man ont, och det leder till att man spänner sig ännu mer. Med olika sorters beröring, som tryck, töjningar och strykningar kan man minska spänningen och trappa ner den här stegringen.
 Det här berättar Hans Axelsson. 1962 grundade han ­Axels­sons Gymnastiska Institut som utbildar massörer, och han är fortfarande rektor för skolan.

Även känslomässiga ”skador” kan leda till spänningar, som gör att man får ont i kroppen.
Och så förstås stress – ett stort problem för många idag. Där hjälper massage på två sätt: Dels direkt på de muskler som blir spända när man stressar. Och dels genom att beröringen får kroppen att utsöndra ”lugn och ro-hormonet” oxytocin. Det är bra för matsmältning, puls och blodtryck, förbättrar immunförsvaret och minskar aggressivitet.
Massage i olika former har använts över hela världen i tusentals år. I Sverige är den klassiska massagen känd sedan 1800-talet. Den finns på de flesta platser i Sverige.
Idag finns också en mängd olika metoder med ursprung i andra länder, till exempel tuina-massage från Kina, yoga-massage från Indien och lomi lomi-massage från Hawaii. Hans Axelsson har själv varit i aktiv i att föra hit nya metoder och ge utbildning i dessa.

En del metoder bygger på läketraditioner som är annorlunda än de västerländska. Shiatsu och akupressur bygger till exempel på den österländska idén att energi strömmar genom kroppen genom kanaler som kallas meridianer. Problem i kroppen sägs bero på obalans i energin, och massagen syftar till att få energin i balans igen.
Också zonterapi kan kännas främmande. Det är fotmassage som bygger på idén att varje organ i kroppen motsvaras av en punkt på fötterna.
– De som tycker det är konstigt har inte fattat att hela kroppen hänger ihop, säger Hans Axelsson.

Han rekommenderar också just zonterapi för den som känner obehag inför massage. Det kan kännas mindre intimt än andra massageformer.
För det är ingen idé att gå på massage om man tycker att det är obehagligt. Då försvinner mycket av de positiva effekterna.
De flesta kan ändå hitta någon metod som känns bra. Och för väldigt många är massage alltid det skönaste som finns, helt
oavsett metod.

SÅ VÄLJER DU RÄTT TYP AV MASSAGEBEHANDLING

Spända muskler
Klassisk massage.

Huvudvärk/migrän
Zonterapi, shiatsu, akupressur.
Klassisk massage om det beror på spänningar.
Gå till läkare vid långvarig huvudvärk!

Träningsvärk
Klassisk massage.

Trötthet
Zonterapi, speciellt äldre personer som har lite slöare organ. Även shiatsu och tuina.

Stress/oro
Klassisk massage, taktil massage, taktil stimulering, akupressur. Shiatsu och tuina för den som föredrar kraftigare beröring.

Specifik värk/smärta
Beror på orsak. Om det beror på spända muskler kan klassisk massage hjälpa.
Gå till doktorn om du har smärta från inre organ!

Värk i hela kroppen
Gå till doktorn för att ta reda på orsaken!
För diagnostiserad fibromyalgi finns fibromassage.

Källa: Hans Axelsson 

KA TESTAR FYRA SORTERS MASSAGE

1 AKUPRESSUR
Teorin är densamma som för akupunktur. Men i stället för att använda nålar trycker akupressören med fingrarna på olika punkter. Sägs ge djup avslappning, minska stress och stärka immunförsvaret.

Jag är påklädd, ligger på rygg på en massagebänk. Akupressören Alejandra Stringfors, eller Alex som hon kallas, trycker på min arm. Efter några tryckningar gör det lite ont. Jag nickar för att Alex ska veta att hon hittat rätt. Med sin andra hand trycker hon på foten. Den lilla smärta jag känner när hon hittat rätt försvinner snabbt. Hon påminner mig om att ta djupa andetag och sakta blir jag alltmer avslappnad.
Några tryckningar på benen tycker jag ökar spänningarna i nacken. Andra ger känslan av att håret reser sig på ett skönt sätt. När Alex försiktigt trycker på magen blir jag behagligt varm i hela kroppen.
När behandlingen är slut känner jag mig otroligt avslappnad. Lätt omtöcknad sträcker jag på mig, är lite stel på de punkter där Alex tryckt, det försvinner snabbt. Strax efteråt känner jag mig lite halvdimmig, några timmar senare är jag behagligt lugn men ändå fylld av energi. Alex berättar att man både kan bli jättetrött och jättepigg efteråt.
(Testat av Christina Swahn)

Andra massagetekniker som arbetar med tryckningar: Energimassage, Tuina, Shiatsu, Thaimassage.

Utförs på fötterna, men behandlar hela kroppen. Gerd Lekman kan konsten.
Zonterapi utförs på fötterna, men behandlar hela kroppen. Gerd Lekman kan konsten.

2 ZONTERAPI
Massage av fötterna som ger effekt på hela kroppen. Ger avslappning, sätter fart på kroppens immunförsvar och hjälper den att läka sig själv. Sägs kunna ge effekt vid en mängd olika problem och sjukdomar.
Gerd Lekman börjar med att fråga om jag har några speciella problem, och jag nämner min axel. Jag får ta av mig strumporna, kavla upp byxbenen en bit och lägga mig på en brits. Det känns först obekvämt att visa upp förhårdnader och trasiga naglar, men när Gerd tar mina fötter i ett tryggt och vant grepp försvinner alla såna tankar. Gerd förklarar hur olika punkter på fötterna hänger ihop med olika delar av kroppen. Hon börjar med en lätt uppmjukande massage av underben och fötter, för att lossa på spänningar. Sen masserar hon igenom hela fötterna, ovanpå och på undersidan. På vissa punkter känns det bara skönt, på andra punkter gör det intensivt ont – bland annat de punkter som motsvarar min onda axel. Gerd är uppmärksam på hur jag reagerar, och ger råd om hur jag ska andas för att det ska kännas bättre. Hon ägnar särskild uppmärksamhet åt punkter som påverkar matsmältningen. Den anses viktig för hur man mår.
Efteråt känner jag mig avslappnad och lite trött, lägger mig tidigt på kvällen och sover djupt. Gerd berättar att man kan känna sig ruggig direkt efter, latenta problem kan blossa upp ett tag, för att sedan bli bättre.
(Testat av Elin Steen)

Andra massagetekniker som fokuserar på en speciell del av kroppen: Huvudmassage, ­ansikts­massage, öronmassage och handmassage kan ingå i annan massage eller ges separat.

Christer Uggla utför klassisk massage på KAs reporter.
Christer Uggla utför klassisk massage på KA:s reporter.

3 KLASSISK MASSAGE
Har funnits sedan 1800-talet, i utlandet kallas den ”swedish massage”. Mjukar upp musklerna och är bra bland annat vid träningsvärk.

Jag har berättat om mina axelproblem, så Christer Uggla undersöker axel och skuldra innan massagen börjar. Han hittar en muskel som är spänd och antagligen drar axeln till fel läge.
Sen får jag ta av mig skjortan och lägga mig på mage på massagebänken. Christer tar olja på händerna och inleder med stora strykningar över hela ryggen. Fortsätter med knådningar och tryck både på större områden och enstaka punkter. Jag slappnar snabbt av, hjärnan går ner i varv och glömmer bort att koncentrera sig på att det ska bli en artikel också… Det gör lite ”skönt-ont” i några extra stela muskler, men det mesta är rent behagligt.
Sen får jag ligga på rygg, och Christer fokuserar en stund på min onda axel. Trycker på en punkt, ber mig skatta smärtan på en skala från ett till tio. Fem, säger jag. Han håller kvar och smärtan avtar snabbt. Han säger att de flesta massörer idag anpassar behandlingen efter kundens individuella problem, få ger en standardbehandling till alla.
Christer masserar sen mina armar och händer, nacken och ansiktet, stryker bort bekymmersrynkan från min panna. Efteråt känns kroppen behaglig, men jag är trött och gäspar gång på gång. Det hade varit skönt att få ligga kvar och vila en stund efteråt.
(Testat av Elin Steen)

Andra massagetekniker som arbetar med knådning: Bindvävsmassage.

Tatjana Jacobsen jobbar med strykningar i sina behandlingar.
Tatjana Jacobsen jobbar med strykningar i sina behandlingar.

4 TAKTIL STIMULERING
Metoden är en strukturerad beröring av huden som sätter fart på kroppens ”lugn och ro”-hormon, oxytocinet. Används inom vården och som avspänning.

Tatjana Jacobsen som ska ge mig taktil stimulering börjar med att bädda ner mig i handdukar. Jag är avklädd, ligger på rygg på en brits med värmedyna och varma kuddar. I rummet hörs lugn panflöjtsmusik. Tatjana uppmanar mig att ta några djupa andetag och sedan andas som vanligt.
Hon ska behandla hela kroppen. Tatjana börjar med att plocka bort handdukarna från höger ben och tar olja på händerna. Sedan stryker hon sakta men bestämt med ena handen uppifrån och ner. Samtidigt som hon håller den ena handen på ett ställe gör hon tvärgående ­rör­elser med den andra. Runt lederna smörjer hon extra. Jag hade trott att behandlingen skulle kittla. Men strykningarna är så bestämda att det inte gör det. När Tatjana är klar med benet packar hon in det igen. Sedan fortsätter hon med kroppsdel för kroppsdel. När Tatjana behandlar mina fötter och händer reser sig nackhåren på ett behagligt sätt.
Efter halva tiden börjar jag känna mig avslappnad. Efteråt känner jag mig lite omtöcknad och avspänd. Resten av dagen är jag lugn.
(Testat av Christina Swahn)

Andra massagetekniker som arbetar med strykningar: Hawaiiansk lomi lomi-massage, Ayurveda-massage.

Tänk på detta

Var försiktig med massörer som du inte känner till, till exempel på stranden på ­semester­orter. Säg alltid ifrån om det gör mycket ont!
Nacken är känslig, låt inte vem som helst hålla på med den.
Inflammationer och akuta skador ska inte masseras.
Berätta för massören om du har någon sjukdom eller är gravid.
Orden "massör" och "massageterapeut" är inte skyddade, vem som helst kan kalla sig det.
Branschrådet svensk massage och Kroppsterapeuternas yrkesförbund arbetar med kvalitetssäkring.
www.kroppsterapeuterna.se kan du hitta massage på din ort.

Massage på jobbet

Många arbetsgivare erbjuder de anställda massage, antingen gratis eller till subventionerat pris. Det är en skattefri förmån. Om man har friskvårdspeng eller ­friskvårds­check kan man ofta använda den. Hör med din arbetsgivare vad som gäller för dig.