Krisen i Grekland slår hårt. Landets stora budgetunderskott har tvingat den grekiska regeringen att ta fram ett enormt sparpaket för att få tillgång till de nödlån de behöver för att klara den akuta krisen.
Men fackföreningar för både privat- och offentliganställda menar att kraven från EU och IMF skadar ekonomin och främst lägger bördan på de redan fattiga:
– IMF kommer inte att sluta törsta efter arbetarnas blod. IMF:s krisrecept är en katastrof och regeringen måste avvisa dem, har Jannis Panagopoulos, ordförande i fackföreningen GSEE kommenterat enligt Reuters.
Opinionsundersökningar visar att majoriteten av grekerna tycker att krisåtgärderna slår orättvist och att de är beredda att fortsätta sina protester.

Sparpaketet betyder bland annat att offentliganställdas löner fryses fram till 2014. Jul-, påsk- och sommarbonusarna (som också kallas 13:e och 14:e lönen) dras in för dem som tjänar över 3 000 euro (ca 30 000 kronor) i månaden.
Pensionerna fryses under 2010, 2011 och 2012. I juni förväntas det grekiska parlamentet rösta igenom att pensionsåldern för kvinnor höjs med 5 år till 65 år, vilken då blir densamma som för män. Inbetalningarna till pensionerna ska samtidigt höjas.
EU och IMF (Internationella valutafonden) har beviljat låneutbetalningar på sammanlagt 110 miljarder euro.

Krisen i Grekland

Grekland har friserat siffrorna och statistiken för den egna ekonomin när de lämnat rapporter till EU. Omvärlden har därför inte förstått hur dålig ekonomi Grekland har haft.
2009 låg Greklands statsskuld på 273 miljarder euro.