På scenen på Svenska Mässan står två sängar utplacerade, båda med varsin patient. Det är bara det att patienten är en statist som bara spelar sjuk.
Den ena har en nyupptäckt diabetes och dessutom ett astmaanfall, och den andra har fallit från ett tak och det finns risk för hjärnskakning.

Det är fullt upp för de tävlande, just nu två tjejer från Skåne: Fitore Miftari och Dafina Bashota. Fitore kämpar med den bångstyrige patienten Kalle som absolut inte vill ligga still.
– Hur länge måste jag vara stilla?
– Tills vi får tag på röntgenbilderna, svarar Fitore.
– Men när kommer de?
– Det vet jag inte än.
De tävlande har först 15 minuter på sig att planera vården, sedan vidtar 30 minuters tävlande under överinseende av domarna, som alla arbetar inom vården. Därefter får de tävlande 20 minuter för att enskilt utvärdera insatsen inför domarna.

När tävlingen är slut får KA en pratstund med Fitore och Dafina.
– I början känner man att det är på låtsas, men när vi väl börjar tävla känns allt på riktigt. Man glömmer publiken, säger Dafina Bashota.
– Jag älskar att stå på scenen, säger Fitore Miftari. De första sekunderna är det jättenervöst, sen släpper allting.
Fitore och Dafina har känt varandra sedan de var två år och går sista terminen på Bergagymnasiet i Eslöv. Till yrkes-SM kom de genom att vinna deltävlingen i Skåne.

Men svenska mästare blev de inte. Titeln gick istället till Mattias Nilsson och Mikael Eriksson från Palmcranzskolan i Östersund.
Några montrar bort tävlas det i trädgårdsanläggning. Där gäller det att anlägga en trädgård på 25 kvadratmeter. Mästare där blev Mikael Andersson och Stefan Allansson från Göteborg.
Och tros att Fitore och Dafina inte vann – det blev till slut en femteplats – är de ändå nöjda:
– Även om man inte vinner har man fått sättas på prov, säger Fitore.
– Vi är vinnare ändå! fyller Dafina i.

Yrkes-SM

- Cirka 200 ungdomar tävlar.
- 24 olika grenar, t.ex. florister, frisörer och svetsare.
- Arrangörer är staten, Svenskt Näringsliv och LO.
- Vinnarna tävlar i yrkes-VM i London 2011.