SVAR: Vi reparerar, bygger upp och bildar nya celler när vi sover. Därför är det direkt skadligt att under en längre tid inte få sova några timmar i sträck. Det är ingen större fara att missa sömnen en natt då och då, men vi måste uppmärksamma kroppens trötthetssignaler så vi inte pressar oss för långt. Eftersom du har ett regelbundet schema och om det passar dig, tycker jag absolut att du kan sova några timmar innan du går på nattpass­et. Det beror ju också lite på hur länge du sovit under morgonen den dagen och hur trött du är på kvällen.Om man arbetar natt brukar det fungera att äta frukost när man vaknar, samma dag som nattpasset börjar och sedan äta lunch. Vila under eftermiddagen och kvällen och sedan middag. En del äter något lätt och/eller flytande under natten, som en soppa eller lite fil och frukt. Det är viktigt att inte äta för tung mat eftersom energiförbrukningen är låg under natten, men du kan nog hitta något som gör att kroppen fungerar och så att du inte blir för trött. Morgonen efter nattpass rekommenderar jag att du äter frukost innan du går och lägger dig och då gärna något proteinrikt, lunch när du vaknat, och middag på kvällen (kanske runt 19.00) innan det är dags för nästa nattpass.