Kommunals löntagarrepresentant i bolagets styrelse blir förvånad när Kommunalarbetaren ringer henne.
– Va, finns det kommunalare hos oss i Skövde. Jag trodde att vi bara har medlemmar i Eskilstuna och Stockholm, säger Rose-Marie Boberg.
Ingen av kommunalarna vill arbeta fackligt vid laboratoriet där material för bakterieodling tillverkas. De tycker att det är skönt att slippa ta ansvar för sina villkor på arbetsplatsen.
– Det fackliga engagemanget saknas här. Vi är för dåligt insatta. Men vi trivs med jobbet. Det är en bra sammanhållning mellan oss och övrig personal, säger labbiträdet Elisabeth Svedberg.
Enda problemet tycker de är att lokalerna är för trånga. Labbiträdena har framfört detta utan resultat.
– Vi får flytta på saker och går på varandra när vi ska jobba, säger Bjarne Lott.

Lönerna sätts av chefen. Efter vilka principer det görs vet inte labbiträdena. Enligt avtalet ska det finnas lönekriterier att utgå ifrån och som de ska känna till.
– Lönekriterier? Vad är det, undrar Bjarne.
Rose-Marie Boberg säger att det fungerar lika illa i hela bolaget. Arbetsgivaren sätter lönen helt på egen hand.
– I år planerar jag att samla personalrepresentanter inom Unilabs för att diskutera hur vi tycker att lönesättningen ska gå till, säger hon.
Unilabs, som tidigare hette Capio Diagnostik, är en av två privata vårdverksamheter vid Kärnsjukhuset i Skövde. För några år sedan fanns där två arbetsplatsombud. Under en period tyckte bolaget att det var en för mycket och att verksamheten blev lidande.

Kommunals sektionsordförande Ann-Cathrine Flodén, trodde då att detta kunde bidra till att arbetsplatsombuden var lite mer dämpade för att inte hamna i en sämre sits.
Nu har hon dåligt samvete för att hon inte lyckas få någon av de nuvarande labbiträdena att engagera sig fackligt.
– Jag har gjort många tappra försök. Men det går inte, säger hon uppgivet.
Arbetsgivaren har också försökt, utan resultat.
– Vi ser gärna att de utser en facklig representant. Det underlättar för oss också, säger Kerstin Ängholm, före detta verksamhetschef som nyligen bytt arbetsuppgifter inom företaget.

De fackliga frågor som arbetsgivare och fack hade kunna lösa lokalt i Skövde måste därför nu enligt medbestämmandelagen tas upp med löntagarrepresentanten i bolagsstyrelsen.
Vem den facklige företrädaren är som deltar i dessa förhandlingar vet ingen vid laboratoriet i Skövde eller kommunals sektion vid Kärnsjukhuset.
– Jag har ingen aning om vem det är. Det vore bra om vi fick veta det, säger Ann-Cathrine Flodén.
Rose-Marie Boberg har lovat att ringa henne.
– Eller så kan hon ringa mig, säger hon.
Däremot vill hon inte vara med på bild.