Sedan jag skrev om stolleförslaget Nya Slussen förra gången har de kritiska rösterna vuxit till orkanstyrka. Namninsamlingar är på gång, exempelvis den som startats av konstakademin. Och allmänheten, tillsammans med kritiska experter, har beskådat det utställda förslaget, och fyllt ett tiotal pärmar med förskräckta och arga röster.
Rapparen Petter och den legendariske sångaren och låtskrivaren Torkel Rasmusson har sjungit ut sina protester. Det har varit aktiviteter på plats flera lördagar i rad.

Rubrikerna på debattsidorna vädjar till politikerna: ”Se Slussen och tänk om”, skriver exempelvis arkitekten och arkitekturhistorikern Rasmus Waern.
Arktikekturkritikern Ewa Eriksson menar att platsens karaktär riskerar att trivilaliseras med den föreliggande planen. Lösningen svarar helt enkelt på fel fråga.
Det som de flesta upprörs över är de stora huskropparna med butiker och kontor som stoppar den fria sikten – den hänförande som är Slussens eget signum. Planerade hus ska vara med och betala kalaset och bygger en vägg mellan Mälaren och Saltsjön.
Den lilla, smala gångbron över vattnet som blir riktigt kuslig i mörker är en annan ”detalj”, liksom satsningen på den ovan nämnda bilbron. En riktig rysare. Till detta planskisser som visar flanerande där inget annat än bilar kan rusa fram, promenadstråk där solen aldrig lyser och en upphöjning så att exempelvis gamla fina hus i Gamla stan sänks ner i ett dike. Ja, det är helt enkelt ett ruggigt dåligt förslag, som politikerna i Stockholm tidigare varit hyfsat eniga om att acceptera. Vilket är beklämmande, men förhoppningsvis möjligt att ändra, när nu den enorma mängden negativa åsikter registrerats.

S i Stockholm har i alla fall tänkt om, i sista minuten och vill rädda det som räddas kan. Riktigt hur långt de vill gå är oklart, men Carin Jämtin går i alla fall ut på både blogg och i pressmeddelande och talar om att värna den fria sikten och försöka stoppa de inplanerade kommersiella husen. (Är vi inte snart övermätta på köpgallerior i och utanför stan??) Det är bra att S nu vågar ta ett miljösteg framåt, om än i grevens tid.

Kristdemokraterna och Moderaterna har också talat klarspråk: ”Jag tycker Slussen ska rivas”, säger trafik och miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M) i City (26 april). Hon avfärdar nuvarande Slussen som en ”betongklump”!
Även äldreborgarrådet Eva Samuelsson vill tycka till och anklagar Jämtin för att ”försena” processen.  Ursäkta, men är det inte just detta som politiker och medborgare ska få göra? Samrådet måste väl få ta tid och dessutom leda till konsekvenser, i form av ändringar i dåliga förslag?

Visst, Slussen behöver repareras och renoveras. Men Slussen är inte vilket torg eller trafikplats som helst, utan allas vår kulturklenod. Jag är inte ensam om att tycka att den faktiskt är både vacker och praktisk som den är utformad i dag. Ta vara på den fiffiga lösning som redan finns och se till att stadens själ och miljöns unika värden bevaras när vår älskade Sluss får sin behövliga ansiktslyftning.

PS: I dagens (tisdag 18 maj) DN påstås att finansborgarrådet Sten Nordin (M) ”viker sig för kritiken” när han nu kan tänka sig att ta bort ett (1) av planerade 5 nya hus runt Slussen. Detta framställs som att Slussen nu är räddat, ”utsikten från Slussen blir kvar” och en av ”tusentals stockholmare som protesterat” jublar över segern.
Men detta är förstås inte alls tillräckligt, eftersom alla de övriga kritiserade delarna blir kvar, om Sten Nordin får bestämma. DS