Här hittar du fröer till din trädgård:

I BUTIK: De vanligaste fröerna är lättåtkomliga i trädgårdsbutiker och så här års även i mataffärer. Det största utbudet finns på nätet, där en mängd butiker erbjuder tusentals olika sorter. Vissa har någon specialinriktning, till exempel ekologiska frön, ängsväxter, extra stora eller extra små förpackningar. Flera har också kataloger, för den som inte har internet.
Priserna varierar, så ska man köpa mycket lönar det sig att jämföra. Tänk då också på fraktpris och frömängd. Mängden kan anges olika, i antal fröer eller i hur många meter förpackningen räcker till.

HOS ANDRA ODLARE: En del odlarföreningar ordnar fröbytardagar. Då kan man ta med sig fröer som man tagit själv och byta dem med andra trädgårdsägare. Om man inte har koll på växternas genetik kan man bli överraskad – resultatet kanske inte alls blir likt moderplantan.

BYTA FRÖER: Byta med grannarna är jättebra, för då får du fröer som är anpassade till förhållandena där du bor.
Sällskapet Trädgårdsamatörerna är en ideell förening som har en fröförmedling på nätet, där medlemmarna kan byta fröer med varandra.
www.tradgardsamatorerna.nu

I SKÅPET: Forskare har lyckats få liv i 2000 år gamla frön från arkeologiska utgrävningar, så släng inte dina frön från förra året.
De kan gro även om datumstämpeln säger att de är för gamla.
Hur länge fröna håller beror på sort och hur de har förvarats.
Du kan testa grobarheten genom att lägga några frön på fuktigt hushållspapper och lägga pappret i en plastpåse med små hål i så det inte torkar ut.
Vänta upp till några veckor och se om fröna gror.

Tre frötips

1 Slösa med fröna: Så många frön och gallra sen till det plantavstånd som står på fröpåsen.

2 Slipp omskola: Fyll en kruka med blomjord och ha ett tunt lager såjord överst. Fröna gror bra i såjorden, och när de växer sträcker sig rötterna ner till den näringsrika blomjorden.

3 Gör en busfrö-hörna: Blanda alla dina "för gamla" frön. Strunta i planteringsråden, släng bara ut dem på en avgränsad plats, till exempel i en pallkrage. Mylla ner dem lite lätt Det är spännande att se vad som kommer upp, och med lite tur kan det bli trädgårdens vackraste odling!

www

· Några webbutiker: Runåbergs fröer inriktar sig på ekologisk odling och har många äldre och ovanliga sorter.
www.runabergsfroer.se

· Här kan man köpa frön styckvis och frakten kostar bara tolv kronor.
www.planteramera.se

· Här finns adresser till fler fröbutiker.
www.naturochtradgard.se/aktuellt_adr_frofirmor.html