I dag började min resa klockan 05.00 och framme i Uppsala var jag vid lunchtid. Men någon lunch åt jag inte, den liksom ”föll mellan stolarna” rusade till incheckning på hotellet och därefter till ett seminarium om Globala utmaningar – hur växer framtidens välstånd till?

Det är spännande med människor som tänker utanför ramarna, som har prövat ett annat sätt att leva på, som har läst och tänkt och som reflekterar. Jag skrev ner några stödord då jag lyssnade på Gunnar Rundgren, som också är en av grundarna till Torfolks gård, en ekologisk gård i Värmland.

Konsumtion är det ena ordet, vi talar ofta om att förändra vår konsumtion, lite trevande undrar vi, till vadå? Upplevelser, tjänster, bättre varor med mer kvalite, men det där med kvalite har ju nästan helt försvunnit.  Det skiljer sig dock från vara till vara.

Ett annat ord som sades i dag var ”informationsinnehåll” i en pryl, ja man får tänka till lite, men visst finns det information i prylar och kanske väldigt mycket mer i en åldrad och välanvänd pryl, exempelvis tänker jag ett gammalt och tungt bord i trä, jämfört med en fanerad träskiva från ett modernare bord. Repor och jack, märken från en het gryta osv. ..

En annan sak som nämndes är hur vi ser på privatisering av naturresurser, vad som händer med naturresurserna och vem som äger rätten till dessa.
Ett känt begrepp som diskuterades  var ”allmänningarnas tragedi” det ingen äger, eller det som är allas, det vårdas ej, och som exempel brukar man ha, resurserna i haven. Dessa (fisken) ägs av alla och ingen, och förvaltas därmed inte hållbart. Utfiskningen får fortgå.
Detta håller dock inte alla med om och 2009 fick Elinor Ostrom, nobelpriset i ekonomi, runt sin forskning om att det inte alls behöver vara så. Hon visar att genom gemensamma regler som brukarna slår fast och genom att ha sanktionsmöjligheter då dessa regler bryts, kan man förvalta gemensamt, det behöver också finnas ett visst intresse i grunden.

Det finns mycket att filosofera runt och det är bra att få tid till det ibland, och tillsammans med andra så tänker man ofta lite mer och i lite nya banor.

Avslutningen på dagen deltog jag alldeles nyss på ett friskis och svettis, mellangympa-pass.
Så skönt att jag tog mig dit, riktigt bra gjort att jag inte hittade en ursäkt bland allt som man kan ursäkta sig med.