– På en mängd olika sätt. Undernäring är fortfarande vanligt bland äldre i vårdboenden. Inom äldreomsorgen i Falkenberg har vi jobbat efter metoden ”Genombrottet”, för att förbättra de äldres måltider och nått goda resultat.

Är äldre undernärda?
–  50 procent av de äldre är i riskzonen och 25 procent bedöms som undernärda. Här är det inte övervikten som är problemet utan undervikten.

På vilket sätt är maten viktig för de gamla?
– De ska till exempel inte vara utan mat så länge mellan sista måltiden på kvällen och frukosten på morgonen. Då riskerar de blodsockerfall och kan ramla. Många gamla vaknar tidigt och då ska de kunna gå ut i matsalen själva och äta. Vi har provat med en frukostvärdinna som ska hjälpa dem.

Hur har det gått under året?
– Genom den här metoden har vi blivit mer lyhörda för äldres olika behov och önskemål.
– Vi som personal måste försöka sätta oss in i situationen för en gammal människa och måste bli bättre på att anpassa behovet för varje person. Vid matbordet kan upplevelsen av maten vara som att äta med solglasögon, hörlurar och lovikavantar, säger Monica Hirvelä.

Har du några tips som kan göra matsituationen bättre?
– Skapa lugn och ro kring maten. Kör inte diskmaskinen och inga telefoner som stör. Lyhördhet. Alla vill inte ha sällskap vid bordet medan andra absolut inte vill äta ensamma. Skapa möjligheter så att alla trivs.
– Fler måltider. Erbjud mellanmål mellan alla huvudmål. Hellre en halv banan eller smörgås än inget alls.
– Locka och förför. Lite kryddgrönt på maten, ett sugrör i drinken, ett hallon på desserten – det finns många sätt att lock ögat och göra måltiden mer festlig.
– Kortare nattfasta. En sängfösare precis vid läggdags ger en lugnare sömn.