Men i dag har jag varit på Röe Gård i  Brastad, ligger alldeles utanför Lysekil. Träff med Lantbrukarnas Riksförbund  LRF-Väst.
Oj så mycket vi har att säga varandra, och det är bra med dessa samtal, förhoppningsvis förstår vi varandra bättre efter ordentliga genomgående diskussioner, som i dag.
Matfrågan tog upp mest av tiden, och som alltid så har vi erfarenheter från olika håll, som producenter, konsumenter, upphandlare och politiker. Alla har vi olika och viktiga roller.

Mycket intressant och ibland en utmaning. I dag är det en ökande efterfrågan på både närproducerat och ekologiskt, detta är per automatik inte samma sak, närproducerat är intressant eftersom det finns en möjlighet till korta avstånd mellan producent och konsument,  det upplevs som en trygghet, man kan lättare ta reda på hur maten är framställd. Långa transporter kan undvikas, och det finns en möjlighet för den lokala ekonomin att stärkas genom att gynna det lokala näringslivet. Det ekologiska är producerat på ett sätt där man försöker knyta ihop kretsloppet av näringsämnen. Man har i viss mån högre ställda krav på djurens möjlighet att vistas utomhus och även rörelseutrymme inomhus.

Strävan om mindre energiförbrukning och uppbyggnad av jordens mullhalt och beroendet av noggranna växtföljder. Ofta hör man att ekologiskt jordbruk är ett jordbruk där man inte använder handelsgödsel och bekämpningsmedel, detta är sant, men jag vill nog påstå att det är mer än så. Det är inte så att man kan hålla på med ekologisk odling och bara utesluta dessa två insatsmedel och tro att det håller år efter år, jorden behöver vårdas skötas och gödslas och brukas. Vi behöver skaffa oss mer kunskaper om hur vi kan öka kretsloppen mellan stad och land utan att förstöra jordarna med kadmium och kemikalier.
Fosfor är en resurs som är begränsande i framtidssamhället och vi behöver fosfor till jordarna, samtidigt renar vi fosfor i reningsverken, det hamnar i slammet, men det är väldigt mycket annat i slammet också, allt detta andra är jag mycket tveksam till.

Vad är det som gör att alla talar om mat just nu? Jag tror vi upplever att vi har en del saker att ta itu med och vi har alla relationer till mat och matminnen.
Själv har jag en speciell känsla för bröd, eftersom min mormor startade ett bageri i den österbottniska skärgården på ön Replot. På Replot hembageri som i dag drivs av min kusin bakas fortfarande rågbröd och sötsur limpa samt en massa andra godsaker. Men som barn och på mina sommarlov vaknande jag med ljuvlig bröddoft i näsan.
Jag tror att när jag blir mycket gammal och känner doften av nybakat bröd så är det mina sommarlov i österbotten som kommer att dyka upp i minnesbilden.

Maten i dag är också under ständig utveckling för att göra livet enklare, eller nåt sånt. Vem kunde tro att vi skulle köpa så mycket färdigmat som vi gör i dag. Att vi kan köpa färdigskalad och förpackad potatisgratäng, färdig att lägga i gratängformen och grädda.
Jag trodde det inte, men jag inser att ibland är det skönt att det finns enkla vägar, om det blir en livsstil? Tappar vi kunskap då?