En solmogen, söt och röd jordgubbe är en klockren glädjespridare för de flesta i Sverige. Till midsommar är vi beredda att betala nästan vad som helst för läckerhet­erna. Resten av säsongen vill vi helst ha dem både billiga, nyplockade och fräscha. Men tänker vi på orsaken till att priserna kan hållas nere?

Kommunal ställde frågan under Almedalsveckan på Gotland förra sommaren. Och i år hamnar bärplockarnas villkor i en gedigen berättelse om världens arbets­kraft framtagen till förbundets kongress i juni. ”Kom­munals medlemmar och den globala utmaningen” är skriven av journalisten Anna-Lena Lodenius och spänner över ett brett fält av de utmaningar fackföreningsrörelsen står inför i en tid när kapitalet och ägandet av företag är globalt, även de skattefinansierade inom vård, skola och omsorg. Fattigdom och förföljelse tvingar människor att söka sin försörjning i andra länder – med ökad risk att bli utnyttjade av oseriösa arbetsgivare.
De säsongsarbetare som plockar jordgubbar är sällan svenska, utan gäststudenter, eller nyanlända invandrare. Kommunal ser stora behov av facklig närvaro – men också enorma utmaningar. Facket är till för medlemmarna och utan medlemmar går det varken att sluta avtal eller driva rättsprocesser. Står för många utanför och jobbar för sämre villkor drabbas i förlängningen även de som får avtalsenlig lön genom att företagen konkurreras ut och tvingas säga upp.

Lantarbetare från fattiga länder vill ofta inte kräva högre lön, eftersom de är rädda att jobbet försvinner då. Samtidigt har de mycket bättre lön och villkor än de skulle ha fått i sitt hemland. För att förbättra situationen måste facket påverka arbetsgivarorganisationer, myndigheter, konsumenter och andra fackföreningar både i Sverige och utomlands, anser Kommunals ordförande Ylva Thörn: När kapitalet är globalt måste fackföreningsrörelsen vara global. Utmaningarna är enorma och kräver även medvetna val i butiken.
För om gubbarna tillåts kosta lite mer kan det också bli bättre villkor för några fler!