Diskussioner i dag runt boendeformer, rättvisa, kostnader och status, tydligen ser vi väldigt olika på olika boendeformer i samhället. Något jag egentligen inte alltid tänkt på ska jag erkänna.
Själv uppvuxen, i en hyresrätt, på den tidens nybyggda miljonprojekten i Göteborgs förort. En miljö jag upplevde som en mycket kreativ och barnrik uppväxtmiljö, det fanns alltid lekkamrater och vuxna att ty sig till.
Ibland blev det lite tuffare klimat med krigföring mellan hus och bostadsområden. Kanske ett sätt att hantera den vuxenvärlden med krig och konflikter som vi blev medvetna om genom TV-apparaterna som började tillhöra varje familjs självklara ägodel.

Boendeformer och rättvisa är intressant, är det högre status att bo i en bostadsrätt än i en hyresrätt?
Tydligen är bilden sån och människor hanteras därefter. Helt otroligt!  I verkligheten är det en stor mångfald av människor som bor i det ena och det andra.
När det gäller ungdomar är det dock nästan alltid hyresrätter som är deras lösning till ett första eget boende.

Hur ser det då ut?
216 000 unga saknar och efterfrågar en egen bostad.  (hyresgästföreningen, SKOP)
70 procent av kommunerna uppger att de har brist på hyreslägenheter.  (Boverket)
Endast 16 500 nya bostäder, varav 6000 hyresrätter började byggas under 2008.  (Boverket)

En politisk fråga som kräver åtgärder, men blir det en valfråga? Troligtvis inte, det är lite komplicerat att enkelt föreslå enkla åtgärder, men det går så klart att göra något.
Rot- och Rut-avdragen är inte rättvisa och inte avsedda tjänster runt hyresbostäder.
Ja bara här ser man en skillnad i värdering av boendeform. Det är alltså dags att se till så rotavdragen även gäller hyresrätter. Det är också smart om man har en miljötanke med i all samhällsplanering, och att stimulera energieffektiviseringar i samma modell.

Dagen har jag dock avslutat med att äta tårta och fira ena barnets födelsedag!