– AD:s dom är särskilt märklig eftersom domstolen i sitt första beslut i målet godkände stridsåtgärderna.  Att AD därefter kommer fram till att den hade fel är en sak men att dessutom tycka att facken då ska betala skadestånd blir absurt, säger LO-ordförande Wanja Lundby Wedin i ett pressmeddelande.
LO vill att Högsta domstolen river upp AD:s dom.

I december dömdes Byggnads och Elektrikerna av Arbetsdomstolen, AD, att betala skadestånd på en halv miljon kronor plus det lettiska byggföretaget Lavals rättegångskostnader på 2,1 miljoner kronor.
Enligt Arbetsdomstolen var de båda fackförbundens stridsåtgärder inte tillåtna enligt EU-rätten
– Arbetsdomstolens dom har heller inget stöd i EU-rätten. Det finns ingen dom från EU-domstolen som innebär att enskilda eller fackföreningar ska betala skadestånd när man följt landets lagar, säger Wanja Lundby-Wedin.

2004 satte Byggnads skolbygget i blockad eftersom Laval vägrade teckna svenskt kollektivavtal med Byggnads. Elektrikerförbundet satte också företaget i blockad som en sympatiåtgärd.
2007 kom ett förhandsavgörande från EU-domstolen och AD gick sedan på samma linje och förklarade att stridsåtgärderna stod i strid med EU-rätten.