Det bor bara 2700 personer i den lilla kommunen Sorsele i Västerbottens i inland. Det är Sveriges näst minsta kommun. Cirka 300 är anställda inom äldreomsorgen.
– 105 stycken eller cirka 35 procent kommer att pensioneras under de kommande tio åren. Och eftersom det inte finns några nya att rekrytera, då måste vi göra något, säger Wermelin.
Sorsele har fått sin befolkning halverad de senaste femtio åren. Förra året ökade kommunen något, beroende på att man tog emot relativt många flyktingar.  

Kommunalrådet Roland Wermelin (C), Tage Karlsson (S) och kommunchefen Göran Wikström satte sig därför i bilen och körde tvärs över Finland till den ryska staden staden Apatity på Kolahalvön. Syftet med resan var att försöka locka ryssar att flytta till Sorsele.
Kommunen kommer under de närmaste åren att lida stor brist på personal inom äldreomsorgen.
– Vi får se vad som händer. Vi träffade folk från deras arbetsförmedling och informerade dem om vårt behov av arbetskraft, säger Roland Wermelin
– Våra grannkommuner Dorotea och Åsele är i samma situation. Men de har farit till Holland för att ragga folk. Vi stänger inte dörren för folk som vill komma hit. Det har vi inte råd med om vi ska överleva.