Bara det faktum att man kallt får räkna med en rad ansökningar i retur med negativa besked, tär hårt på det personliga välbefinnandet och då är det viktigt med påfyllning av energi.

Nedan följer några punkter som jag önskar att du tar till dig och som jag samlat på mig under arbetet med min hemsida.

•    Vad vill jag? Frågornas fråga. Vad vill jag med min framtid? Satsa på att vara kvar inom min vanliga bransch och yrke? Karriärväxla – utbilda mig, söka andra jobb? Det här en viktig frågeställning och som många säkert funderar kring både medan man har jobb eller om man blivit utan. Utgå från dina värderingar. Vad är viktigt för dig i livet? Vad är viktigt för dig i arbetslivet?
•    Du är ansvarig inför dig själv.  Ingen annan än just du kan ordna det där jobbet. Arbetsförmedlare, en coach eller en facklig resursperson kan ge tips och stöd, men kan och får inte ta över ditt eget ansvar för att skaffa nytt jobb. Och arbetsgivaren kommer knappast hem till dig och ringer på med ett erbjudande i handen.
•    Vem bestämmer ditt mål? Föräldrarna? Kompisarna? Arbetsförmedlarna? Coachen? Du mår bäst av att känna att det är dina planer och din agenda som har förtur och som råder. Har du ett mål som du brinner för, kan ju arbetet gå av sig själv
•    Kamp och utmaning. ”Se dig som Robinson Crusoe på den öde ön. Inga stenar ska ligga orörda och alla vägar ska prövas”. Citat från ett möte i mars 2009 i riksdagshuset med Lennart Levi, professor i stressforskning. Utmana dig själv och plocka fram alla inneboende resurser för att hitta ett nytt jobb. Det kan behövas.
•    Beautiful thinking. Även om situation arbetslös är tuff, så är det en fördel om du kan plocka fram dina ljus i tillvaron. Nu när våren är här så är det lättare att hitta det vackra och glada, om inte annat ute i naturen. Satsa på det som gör dig glad och som intresserar dig.
•    Skapa dig ett värde inför dig själv. Du är inte jobbet, åtminstone så hoppas jag att så många som möjligt inser det. Kanske har du hobbys och intressen du kan berätta om när någon frågar dig vad du gör på dagarna. Och framför allt kan du berätta om hur hårt du jobbar för att hitta ett nytt jobb. När det gäller dina goda egenskaper och färdigheter. Plocka fram dem och skriv ner dem på papper och läs igenom det varje dag.
•    Mental träning. Om jobbsökandet känns tungt och framgångarna inte kommer på en gång. Tänk tillbaka på tidigare framgångar, exempelvis när du klarade din utbildning, när du fick dina tidigare jobb, när du klarade andra utmaningar i ditt liv. Hur kändes det? Visualisera positiva och ljusa bilder och känn efter. Plocka fram dem innan du går på en anställningsintervju.
•    Var aktiv. Säg inte nej om ett erbjudande ges. Särskilt inte om det gäller ett jobb eller praktik, stort som litet. Invänta inte toppformen. Man vet aldrig när den infinner sig och då kan det vara för sent. Och detsamma gäller för fritidsaktiviteter. Tacka inte nej om en kompis undrar om du ska följa med på ett föredrag eller något annat.
•    Och till slut, kanske det släpper och du hittar ett nytt jobb eller en utbildning att satsa på.