Med mindre än ett halvår kvar till valet tillsätter regeringen idag en parlamentarisk kommitté som ska se över trygghetsförsäkringarna, rapporterar TT.
– Vi ser ett stort behov av att ha en långsiktig, stabil, tydlig och begriplig försäkring. Det gäller både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till TT.

Kommittén ska se över möjligheterna för en obligatorisk a-kassa, fördjupat samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, aktivitetsstödet och det ekonomiska biståndet (socialbidraget).
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att delta i utredningen. Socialdemokraternas Veronica Palm, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet säger till TT:
– Det behövs en ny sjukförsäkring och en ny utredning, men om det blir en rödgrön regering efter valet så kommer vi att ändra direktiven, för vår utgångspunkt är en helt annan än regeringens.
Bland annat är det tanken på en obligatorisk a-kassa som kommer att strykas från kommittédirektiven om de rödgröna tar över regeringsmakten.

Kommitténs arbete ska ledas av Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson (M). Hela utredningen ska vara klar senast 15 maj 2013. Redan 15 september 2011 ska dock ett förslag om nya regler för beräkning av sjukpenninggrundande inkomst (baserat på historiska inkomster) presenteras.
Och senast 15 november 2011 kommer en analys över hur socialförsäkringarna bör anpassas för att underlätta rörligheten mellan de nordiska länderna.