I flera år har Värmdö kommun utanför Stockholm köpt städtjänster av ett företag som anställer papperslösa flyktingar och varken betalar riktiga löner eller skatt.
Avslöjandet kom i helgen i ABC-nytt, de regionala TV-nyheterna. Redan för ett år sen påtalade Syndikalisterna för kommunen att städföretaget fuskade med skatt och arbetsgivaravgifter, ändå hände inget.
I teveinslaget berättar en kvinna från Sydamerika att hon fått 50 kr i timmen. Skatteverket bedömer att företaget undanhållit 450 000 kr i skatt som borde ha betalats in, med hänsyn till de inkomster företaget fått från kommunen.

Ikväll kommer kommunens upphandling av städtjänster att diskuteras i kommunfullmäktige. Den borgerliga majoriteten vill ta bort krav på kollektivavtal och meddelarskydd i upphandlingen och säger också nej till förslag från oppositionen om att kontrollen av företag ska skärpas.
Käte Fransson, ordförande i Kommunals sektion på Värmdö, är också aktiv politiskt och sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.
– Vi driver att kommunen ska skärpa kontrollen av de företag som arbetar för skattepengar, att vi ska köpa den tjänsten av ett företag som kan det, som är proffs på det. Det som avslöjats nu visar ju att kommunen inte skött sin kontroll.
Det kritiserade städföretaget har personal som dels städar åt företag dels åt kommunen, till exempel förskolor och äldreboenden.
Borde inte städarna vara med i Kommunal?
– Jo, de som städar i kommunens lokaler. Vi har haft svårt att nå fram, på grund av språksvårigheter och annat. Vi har idag ett fåtal städare anställda av kommunen, resten arbetar åt olika företag.

Miljöpartiet på Värmdö ville i en motion att kommunen också skulle ställa krav på att de vårdbolag som arbetar åt kommunen ska återföra sina vinster i verksamheten, inte föra ut dem till skatteparadis som Jersey. Men också det sa den borgerliga majoriteten nej till.
Oppositionen i kommunen, Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kommer att kräva återremiss på förslaget till ny upphandlingspolicy och kontroll av företagen när frågan behandlas ikväll i kommunfullmäktige.
– Det som hänt visar att kommunen inte klarar av kontrollen, jag har svårt att se hur majoriteten ska förklara det som hänt, säger Lars Bryntesson, oppositionsråd(S).
KA har sökt Lars-Erik Alversjö(M) för en kommentar, men inte lyckats nå honom.