Matlåda

ID: Sigrid Lindqvist
Ålder: Snart 28 år. Bor: Björkhagen. Yrke: Föreståndare för djuravdelningen på Djurgymnasiet, Liljeholmen.
Dagens matlåda: Gryta med stark korv och potatismos.

Sigrid Lindqvist
Sigrid Lindqvist tar med sig matlåda till jobbet, hon tycker det blir för dyrt med restaurang.
Foto: Fanny Westin

”Kokt potatis – inte bra att mikra” 
– Grytor är en av favoriterna i matlådan, de funkar bra att värma i mikron. Och potatismos också – men inte kokt potatis. Det menar djurskötaren Sigrid Lindqvist.
Vid halv elvatiden brukar Sigrids kollega Sandra säga att hon är hungrig.
– Då börjar det kurra i min mage också, säger Sigrid.
Någon gång mellan elva och tolv brukar kollegerna på djuravdelningen på Liljeholmens djurgymnasium i Stockholm sedan öppna locket till sina matlådor. Då brukar de vara ”skithungriga”.
Sigrid har alltid med sig matlåda.
– Det finns en lunchrestaurang här också, där eleverna äter. De har jättegod mat, men det blir så dyrt.
Idag är det alltså gryta och potatismos som står på menyn.
– Det är en favorit som jag och min sambo, som är utbildad kock, brukar laga.
Sigrid berättar att hennes sambo är ganska konservativ i köket medan hon själv inte ”bryr sig så mycket”, utan kan kombinera sådant som i hans tycke inte passar ihop.
– Men jag är faktiskt nöjd med min fisksoppa med fänkål i. Men soppa är inte någon bra matlådemat, det brukar alltid läcka. Men jag brukar ha med mig det ändå.
45 minuters lunchrast har de – lagom mycket tid för att hinna äta och lösa Metros sudoku och korsord innan det är dags att återgå till skrattduvorna, fågelspindlarna och de andra djuren.

ID: Marygrace Olausson
Ålder: 36 år. Bor: Huddinge.Yrke: Vårdbiträde inom Södermalms hemtjänst. Dagens matlåda: Pastasallad med tonfisk.

Marygrace Olausson
Marygrace Olausson gillar att prata med sina jobbarkompisar på lunchen.

”Det blir mycket pasta”
I personalrummets hörn står en träningsmaskin. Men Mary-grace Olausson, vårdbiträde, har bara använt den två gånger. När hon har lunchrast vill hon helst bara ta det lugnt.
Ibland, när Marygrace inte glömmer den hemma – vilket händer ganska ofta – tar hon med sig matlåda till jobbet.  Det blir mycket pasta, som idag, eftersom det är vad de äter mest hemma just nu.
– Min dotter tycker inte om så mycket annat, och jag vill ju att hon ska äta ordentligt.
Om Marygrace inte har med sig mat brukar hon gå till restaurang Stinsen som ligger i samma byggnad och äta. Eller så köper hon bara yoghurt och frukt.
Hon berättar att en av hennes kolleger är väldigt duktig på  matlagning och brukar ta med sig mat som alla andra blir avundsjuka på.
– Hon är från Thailand och lagar mycket nudlar och sådant. Häromdagen bjöd hon alla på vårrullar som hon hade lagat.
Eftersom Marygrace är ute och rör på sig så mycket i sitt jobb vill hon bara sitta ner och ta det lugnt på lunchrasten. Och det är hon inte ensam om.
I soffan som står ett par meter bort passar en jobbarkompis på att ta en tupplur. Men det är inget som Marygrace brukar göra.
– Jag brukar sitta och prata i stället, med dem som är vakna. Då pratar vi om allt möjligt.
– Tjejsnack – intressant tjejsnack, fyller en av hennes lunchande manliga kolleger i.

ID: Rolf Andersson
Ålder: 54 år Bor: Hägerstensåsen. Yrke: Vaktmästare i Enskedehallen i Stockholm. Dagens matlåda: Friterad kyckling och ris.

Rolf Andersson
Rolf Anderssons fru lagar maten hemma, och fyller också hans matlådor.

”Matlådan hänger på dörren”
Varje morgon hänger matlådan på dörrhandtaget där hemma.
– Det är frugan som hänger upp den där. Annars blir det lätt att jag glömmer den, säger Rolf Andersson, vaktmästare.
Dagens lunch – rester från gårdagens middag från ett thaimatställe – är ingen höjdare idag.
– Det här blev jag besviken på. Det var gott igår men det blev inte bra i mikron, säger Rolf och skjuter bort den vita plastlådan med ris och friterad kyckling.
Annars är det Rolfs fru som står för maten där hemma, och således också för matlådorna.
– Jag är värdelös på att laga mat, jag har inte intresset. Men det är klart, en burk gulaschsoppa man väl öppna och värma.
Rolf och hans kollega, som idag har arbetat sedan halv sju på morgonen, brukar ta lunch klockan elva. Men ofta blir de avbrutna precis när de har satt sig.
– Ibland får jag värma maten fyra gånger. Men det gör inget.