– Vi kan inte utesluta någon. Det är förbundsstyrelsen som fattar beslut om det. Men jag kommer under dagen (den 28 april) att lämna in en begäran om uteslutning av en medlem, säger klubbordföranden Peter Boström.

Bussföraren Nader Hillawi är uppsatt som andra namn på Sverigedemokraternas lista inför höstens kommunfullmäktigeval. Efter att Länstidningen i Södertälje rapporterat om hans kandidatur ska han, enligt uppgifter i Länstidningen, ha blivit kallad till ett möte med klubben vid Södertäljebuss.

Ordförande Peter Boström vill inte diskutera vad som sagts mellan klubben och medlemmen men bekräftar för Kommunalarbetaren att man begär att Hillawi utesluts.
Det skulle i så fall bli första gången en medlem utesluts på grund av sitt samröre med Sverigedemokraterna, enligt Kommunals kanslichef Annika Örn.
– Medlemskap i Sverigedemokraterna räcker inte för att utesluta någon. Det beror helt och hållet på hur personen agerat. Det måste prövas från fall till fall, säger hon.
Andra LO-förbund, som till exempel Transportarbetarförbundet, har vid flera tillfällen uteslutit medlemmar som är Sverigedemokrater.

Innan förbundsstyrelsen får ärendet kommer begäran om uteslutning att behandlas av Kommunals avdelning Stockholms län.
Ytterligare en bussförare, med medlemskap i Kommunal, har stått uppsatt på Sverigedemokraternas lista i Södertälje, men han har enligt Boström valt att lämna Sverigedemokraterna.
Ser du ingen risk att Sverigedemokraterna på det här sättet bara får ökade sympatier?
– Nej det tror jag inte, säger Peter Boström
Han ser en skillnad mellan att vara ledande företrädare för ett parti som Sverigedemokraterna och att vara ”vanlig” medlem. Hade det rört sig om det senare skulle uteslutning inte varit aktuellt, säger Peter Boström.
Nader Hillawi själv säger att han inte frivilligt kommer att lämna Kommunal.
– Jag tänker kämpa för mina rättigheter, säger han till Länstidningen.