Carin KarlssonMarita Wesström
Carin Karlsson & Marita Wesström

”Vi börjar lära oss välja medvetet”

Carin:
Hej Bea! Igår var det akut ut och jobba och jag kom inte hem förrän 22.00. Min energi tog slut. Men idag har jag varit ute och gått i 55 minuter på morgonen. Sköönt!
Jag tycker att jag förhåller mig till nya saker ganska bra. Jag är nyfiken och vill prova på saker och  förändra mig själv. Bara att våga att skriva och sen komma med i Kom i Form med KA  är för mig ett utmanande steg i rätt riktning.  Nu har jag börjat med att inte slå på mig själv om jag inte lyckats med maten, till exempel.  Jag fyllde ju år och åt en tårtbitoch lite glass. Det var okej,  för jag tänkte att det får jag ta och sen kör vi in på rätt bana igen. Ibland gör jag omedvetna val av gammal vana eller tänker i gamla banor.
Hoppas du har haft det härligt i fjällen. Jag ser fram mot när du kommer till Gävle och hälsar på

Marita:
Hej Bea ! Jag är nog ganska öppen och tycker att det är kul med nyheter, även om det många gånger kan bli så att pengar och tid får styra. Men jag jobbar på det! Exempelvis var jag och provade på latinodans med vikter och det var jättekul.
Jag tycker att jag gör medvetna val idag. Förr hände det oftare att något onyttigt slank ner i korgen av bara farten. Vanans makt är stor. Det är väldigt lätt att bara ramla på i gamla hjulspår och låta det omedvetna styra. Jag jobbar på det också.
För övrigt gick veckan bättre än den förra. Jag har börjat vänja mig nu, peppar, peppar. Men jag tycker det är svårt att få till en hel timmes promenad när jag går själv. Måste ladda mp3-spelaren nu! .

Vårkramar från Carin och Marita

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Det är okej att ’synda’ ibland om ni sen gör nya val”

Hej Tjejer! Härligt att ni kämpar vidare. Det är viktigt att ni är uppmärksamma på kroppens reaktioner och när ni upplever trötthet, så du gjorde helt rätt, Carin. Jag tycker också om att läsa at du inte fastnar när du kanske ätit något du inte tycker är nyttigt, utan att du fortsätter tänka positivt och gör nya val därefter. Fortsätt så!
Vad häftigt det låter med latinodans, Marita. Kul att du kom iväg. Det kan ofta vara så att vi uppskattar det nya mer när vi väl tog oss tid och det finns mycket som inte kostar något, även om det kanske kräver lite mer planering.
Fortsätt ha fokus på intentionen, så ni inte värderar er själva efter det ni gör eller inte gör. Däremot är det bra att bli ”assad”,  det vill säga koppla på alla sinnen när ni gjort något bra och har ett gott tillstånd som ni vill behålla.
Den här veckan ska ni få lite mer koll på hur magen fungerar och vad fibrer kan göra för att få igång magen eller eventuellt sätta den i obalans.

”Du är unik – glöm inte det!
Kramar, Bea

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen
Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

”Veckan har bara flugit förbi…”

Anki:
Hej Bea! Denna vecka har bara flugit förbi. Jag har knappt hunnit med allt jag skulle, men har klämt in det i alla fall.  I lördags gick jag inte utan städade hemma från 10.30  till 19.00 och ja, jag hann med alla mina måltider.  Viktigast av allt är att jag blir så glad när allt är som det ska vara. Jag mår lite dåligt av att jag inte hinner med hemmet, nu när fokus ligger på träning och hälsa.
Jag vill bara kort summera att veckan gått bra. Det blev ingen helgpromenad tillsammans med Sari, men på var sitt håll har vi promenerat någorlunda.
Ha det nu så bra tills vi hörs igen!

Sari:
Hej Bea! Hoppas du haft det skönt i fjällen. Denna vecka var jag och testade vattengympa, som min nya aktivitet.  Det var kul, men mest fokus gick åt till att hänga med och att hålla balansen. Jag går gärna på det igen, nu när jag vet hur det går till… För övrigt har jag promenerat extra nu när vårsolen är framme.
Jag brukar inte vara så jätteförtjust i att fatta stora beslut. Jag tänker ganska mycket innan och vill gärna vara lite förberedd  inför nyheter. Ibland rinner saker ut i sanden, fast det kan handla om något jag vill. Jag tänker ofta på andra före mig själv, men jag kan med glädje säga att när det gäller KA:s KomiForm, alltså när Anki frågade mig om vi skulle anmäla oss tillsammans, då tvekade jag inte en sekund. Det kändes rätt! Fast jag inte visste vad som skulle komma att hända.
Egentligen tycker jag ju om förändringar eller kanske jag ska säga förnyelser, så jag vet inte varför jag inte tar tag i vissa saker. Jag har flera gånger stått inför att vilja ändra på eller göra saker, men inte vågat…
”Jag vet vad jag har, men inte vad jag får”
Detta hoppas jag ska förändras när jag bygger upp en inre och yttre styrka. Jag vill våga mera!
Kram, från Anki och Sari

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Ni har fått in de nya rutinerna jättebra”
 
Hej tjejer! Det är så roligt att läsa hur bra ni verkar få in de nya rutinerna i livet. Anki,  det är meningen att du ska ha kvar de aktiviteter du mår bra av. Att få ha det som du vill ha det i din omgivning och att du mår bra är det en viktig del av en livsstil, som leder till bra hälsa. Härligt, att du reflekterar över det och prioriterar på det sättet.
Och Sari, det ser ändå ut som att du tar tag i saker när du brinner för det och har bestämt dig. Det som inte blir gjort kanske är något du inte är färdigprocessad med. Om det är något du vill få färdigt och inte prioriterar, så använd samma nyckel som till Kom i form med KA. Vad är intentionen, vilka tillstånd leder det till? När det är satt är det lättare för dig att komma till skott och prioritera tid och kraft för att nå målet. Bra jobbat!
Nästa vecka handlar om fibrer och magen, för att ni ska bli medvetna om hur kosten påverkar magen och vad ni eventuellt behöver eller inte behöver för att magen ska fungera optimalt.

”Du är unik – glöm aldrig det”
Kör så det ryker!
Kram Bea

Linn HellströmIngela Björkman
Linn Hennström och Ingela Björkman

”Hosta och ryggskott, men vi är på hugget”

Linn:
Tjoho, det är inte bara en dans på rosor. Under veckan har jag faktiskt knappt promenerat alls…I måndags började jag med att köra lite crosstraining med Ingela på gymmet, men sen har jag varit seg, trött, yr och hostig. Min kille har lockså känt av dessa symtom och legat hemma.
Jag provade med en promenad igår, lördag, men det tog en och en halv timme… sen sov jag några timmar. Men idag var det andra bullar! Jag vaknade tidigt och kunde gå min promenad på under 60 minuter. Sen hem och äta gröt med äppelbitar och ett ägg.. Sen vila i 20 minuter innan jag körde bollen och gick iväg till gymmet, där jag  körde crosstraining i 20 minuter. Sen hem för att äta kycklingwok med fullkornsris… Jag var också ute och skottade lite snö. Så jag är nog på hugget igen.
Tycker du jag ska köra längre pass crosstraining? Bollen har jag tryckt in tre gånger den här veckan och så har jag slutat med linfröna i gröten. Min mage reagerade så kraftigt på dem.
Jag tycker det är kul att prova på saker. Man ska inte vara så bangen här i livet!
Jag gör också medvetna val mest hela tiden.

Ingela:
Den här veckan provade jag på något helt ovanligt för min vardag. Först var jag på en kroppsbehandling, polaritetsterapi,  som är bra för kroppens energibalans. Det var jätteskönt och jättespännande. Det vill jag verkligen göra igen!
Sedan gick jag ett hårt träningspass med en ”coach.” Vi tränade axlar och armar och jag hade träningsvärk flera dagar efteråt.
Senare i veckan gick jag på gymmet själv och provade på några övningar. Men jag tränade nog lite fel, för onsdag kväll fick jag ryggskott. Resten av veckan har min kropp fått bestämma vad den har orkat med, för en gångs skull. Jag har tränat på bollen tre gånger och gått mina promenader. Men mitt vardags iv har varit lite lugnare. Hästarna har tyvär fått vila, så min motion utöver träningen har varit att hjälpa till att måla innertaket i huset. Jag har också försökt hålla i gång så gott jag kunnat.
Under de här veckorna har jag gjort medvetna val och har exempelvis bestämt att jag inte ska fuska under de här 12 veckorna. Jag prioriterar motion och kost och hur bra jag ska må.
Men visst händer det att jag gör omedvetna val och bara flyter med, även om jag delvis lagt märke till när det är på väg. Som när jag gick på bio sist. Då sa hjärnan åt mig att köpa något gott. Men  jag valde att avstå och köpte frukt och Loka i stället. Så jag tycker nog att mitt medvetna val vinner över det omedvetna.  Oftast!
Jag upplever att ryggen blir bättre när jag rör på mig. Bea, har du tips på någon övning som är bra mot ryggskott?  Jag kör bollen ändå och som sagt, jag har väldigt svårt att sitta still. Min sambo har fullt schå med att hålla mig lugn, så jag inte överanstränger mig. Kanske var det inte bra att jag på middagsrasten gick på rullbandet i 30 minuter och full uppförsbacke i högt tempo förra veckan? Jag gjorde det för att jag inte hann ta min promenad eftersom jag jobbade så lång dag. Vad tror du?
Jag har också känt en konstig smärta i magen, som oftast kommer vid 14-16-tiden på dagen. Kan det bero på att jag ätit vanlig fil? Nu har jag köpt laktosfri hälsofil naturell, men funderar också på att byta ut smöret mot laktosfritt? Jag har jämt varit hungrig till middagen fast jag ätit lika bra som tidigare och känt lite yrsel.
Kramar från Linn och Ingela

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Glöm inte bort att ni måste vila också!”

Hej tjejer! Vad ni ligger i! Jag vill höja ett varningens finger för att ni inte vilar tillräckligt. Linn, precis som du gjort ska du vila om du inte känner dig helt okej.  Vid feber, halsont eller gult snor gäller absolut vila, för det tyder på en infektion i kroppen. Annars får ni prova er fram. Vilan och det långsamma ska inte underskattas, för det är då ni bygger upp er och blir starkare. Det är också då  kroppen reparerar det som skadas vid träning och överansträngning och de celler som dör varje dag  ersätts med nya.
Ingela, jag tror du har överansträngt dig och tagit i för hårt genom att träna fler pass än programmet uppmanar till. Nu föreslår jag att du håller dig till promenader tills ryggen är helt bra. Du kan göra bollövningar tre gånger i veckan,  men inte mer och inga andra styrkepass. Däremot kan du köra cykel som konditionsträning, men endast ett pass i veckan.
Våga vila, tänk på den intention du vill uppnå och hitta balansen!
Vad gäller crosstraining eller löpband är det en smaksak. Fördelen med löpband är att du får träna balansen mellan höger och vänster sida av kroppen lite mer än i CT, där du håller i armarna. Å andra sidan får armarna dra lite mer i CT. Välj det som passar dig bäst, Linn!
Vecka 5  handlar om fibrer och magen. Detta för att ni ska bli medvetna om hur kosten påverkar magen och vad ni eventuellt behöver eller inte behöver för att magen ska fungera optimalt.

”Du är unik – glöm aldrig det”
Kram, Bea