Rosenknopparna vann på klassiska smaker och lokalt producerade råvaror med hög standard. Max tio kronor per portion fick de kosta i inköp. Carina Andersson, Susanne Dahl och Martin Karlsson kan nu kalla sig årets bästa skolkockar.
Med segern hoppas vinnarlaget att fler uppmärksammar den viktiga skolmaten.
– Vinsten var mycket oväntad så vi är jätteglada. Vår ambition var bara att inte komma sist, säger Martin Karlsson, lagledare. Det viktigaste med vårt arbete som skolkockar är att tillgodose barnens behov av god och näringsrik mat och på så sätt ge barnen möjlighet att orka med skolarbetet.

Team Mättpunkten från Annerstaskolan.
Lag Mättpunkten har fullt fokus när lammtunnbringan får sås på sig.

KA följde det förlorande laget Mättpunkten från Annerstaskolan i Flemingsberg, Stockholm.
– Vi är mycket nöjda trots att vi inte vann, sa Michael Bäckman, Helena Dahlborg och Jannika Ziesemer. Vi förlorade nog på att våra råvaror som bland annat linser, paprika, ananas och många andra råvaror är importerade långt ifrån och det vinner man tydligen inte tävlingar med idag. Men många av våra elever som har invandrarbakgrund älskar den här maten.
En av jurymedlemmarna som provåt Mättpunktens mat var stjärnkocken Fredrik Eriksson, ägare till Långbro värdshus i Stockholm:
– Det här är kanske inte vanlig ”skolmat”. Maten är till och med i klass med vad vi serverar på mitt värdshus. Men det är kanske inte vad elever vanligtvis gillar.

De vinnande rätterna:
• Potatissoppa med örtolja serverad med baconbröd
• Husets pannbiff på rotfruktssallad serverad med pepparsås, inlagd gurka och rårörda lingon
• Vegetarisk lasagne med matkornssallad serverad med fetaostkräm på ruccolabädd

Samtliga förlorare kom på en hedrande andraplats. Samtliga finalisters recept kommer att sammanställas i en receptbok och skickas ut till landets 15 700 skolkockar.