Vem är din arbetsgivare? Jobbar du för Attendo, Aleris, Carema, Capio eller Frösunda är det ett så kallat riskkapitalbolag som håller i spakarna. Attendo Care ägs till exempel av miljardären Björn Savén och hans riskkapitalbolag IK Investment Partners.Målet för IK Investment Partners är att ”maximera avkastningen”, att skapa största möjliga vinst. Strategin är att ”omstrukturera, skärpa fokus, öka marginaler och reducera kostnader”. Med andra ord att göra heltider till timanställningar, lägga om scheman, säga upp personal och pressa de anställda att ta hand om fler boende på kortare tid. Man tenderar också att rikta in sig på äldre med mindre vårdbehov och folk som inte är så sjuka.
2008 gjorde de sex största vårdbolagen 1,2 miljarder i vinst på skattepengar. Bara Attendos vinst på 250 miljoner hade räckt till att anställa 800 vårdbiträden i äldreomsorgen. Nu gick pengarna istället till ägarna.En del av vinsten används till att köpa upp andra verksamheter. Målet är att växa och ”öka värdet” på koncernen. Inom kort ska Attendo nämligen säljas vidare till ett annat riskkapitalbolag. På den affären kommer IK Investment Partners att tjäna miljarder.Innan pengarna landar i ägarnas fickor tar de en tur utomlands – via Luxemburg till någon av skatteparadisöarna Jersey eller Guernsey. På så sätt undviks skatt. De som tjänar miljarder på skattepengar gör alltså sitt yttersta för att samtidigt fly från skatten.
Riskkapitalbolagen ser våra äldreboenden, gruppboenden, vårdcentraler och sjukhus som spekulationsobjekt. Deras främsta intresse är maximal vinst. Vad innebär detta för arbetsvillkoren? För insynen och meddelarskyddet? För kvalitén? För principen om att varje individ ska få vård efter just sitt behov? Det är hög tid att frågorna diskuteras. Uppemot hälften av vård­en beräknas vara privatiserad om fyra år, om alliansen vinner valet i höst. Över 100 000 kommunalare kan då ha ett riskkapitalbolag som arbetsgivare.

Kent Werne, journalist och författare