Carin KarlssonMarita Wesström
Carin Karlsson & Marita Wesström

”Kroppen reagerar om vi äter onyttigt”

 Hej Bea! Hoppas du hade det bra i fjällen.  För oss har det funkat ganska bra med att fokusera veckan på maten. Det går i alla fall bra på vardagarna, men på helgen har det blivit si och så och lite godis. Vi har diskuterat och reflekterat och kommit fram till att kosten är viktig. Man känner om man äter något onyttigt. Då reagerar kroppen med svettningar, huvudvärk och illamående. Vi tycker det är viktigt att laga hemlagat från grunden. Det är också bra med så lite tillsatser som möjligt i maten och vi försöker köpa mycket kravodlade  grönsaker. Vi vill helst ha svenskt kött  och färsk fisk. Marita har även kokat bönor, det är bra mat.  Ja, vi tänker nu mer på äta så nyttigt som möjligt och inte klandra oss om vi ätit något onyttigt enligt 80-20-principen…

Det var nog allt  för den här veckan!

Kramar från Carin och Marita.

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Det är ett sundhetstecken!”
 
Hej tjejer! Härligt att ni fortsätter jobba vidare och kämpa på! 
Och vad bra, att ni fortsätter äta så ren mat som möjligt. Under en period som denna är det givetvis viktigt att fortsätta ha livskvalitet utan att falla in i gamla mönster. 80/20 är en bra tumregel i livet tycker jag. Det viktiga är att ni inte äter sådant som ni mår dåligt av. Då är det ett tecken på att kroppen inte ska ha det, eller hur?

Nästa vecka ska träningen vara i fokus. Ni har kommit igång fantastiskt bra och jag glädjer mig verkligen åt att ni kämpar vidare och fortsätter ha fokus på intentionen och inte allt beteende i livet.

Forstsätt ta med er nuet och balansen in i kommande veckor, även om ert fokus nu ska ändras till motionen.

”Alla dagar kan inte vara toppen, men det finns en topp varje dag”

Många kramar

Bea

 

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen
Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

 ”Vi drar ut varandra på promenader”

Anki: Heeej!!! Vi har klarat tre veckor, det är  helt fantastiskt. För mig har det gått bra, sju promenader av sju är avklarade och bollen två gånger av tre. Maten har jag klarat utan något som helst påskgodis eller dylikt. Jag har däremot inte gjort något på gym, men tränade en gång extra på bollen istället.  

Jag har saknat brödskivan på morgonen och den eventuella knäckisen med makrill på. Jag vet inte om det har något med brödet att göra eller inte, men jag har svårt med att gå på toaletten, så mina tarmar har inte mått så bra. Jag känner mig uppblåst och som om jag inte gått ner något, speciellt runt magpartiet, men har inte vägt mig ännu.

Jag är fortfarande lite konfunderad över viss mat, som till exempel var yoghurten hör hemma. Är det kolhydrater eller proteiner? Och om jag äter bönor, vad ska jag hoppa över då? Potatis, kött eller något annat? Det enda som är klockrent är fett, grönsaker och frukt.

Numera är jag sötsugen nästan direkt efter maten. Ibland tar jag något russin, men försöker mest förtränga det. Du kanske vet varför?

Jag måste kontrollera mig så att något inte slinker ner som inte ska in i munnen, men nu är jag inte alls jättesugen. Nu är jag ju mätt hela tiden eftersom jag äter regelbundet efter exakt antal timmar. Jag väljer bort vissa maträtter och  tillbehör som jag vet inte platsar på min nuvarande meny.

Sari och jag har gått tillsammans också denna helgen och pratat och reflekterat. Det känns lite som att all uppståndelse har lagt sig nu och att detta blivit lite vardagligt, vilket vi båda ser som något bra. Vi har faktiskt lärt oss nu hur vi ska förhålla oss till portionerna och hur vi skapar utrymme för promenaden, men träningen är det lite svårare med. Den måste planeras.  

Vi inser att det snart är dags för dig, Bea, att komma och hälsa på oss, så vi undrar om det blir något facit i handen innan dess så att vi kan planera dagen. Lycka till nu, tjejer, och fortsätt KÄMPA!

Sari: Hej, Bea!  Hoppas du haft en bra påskhelg.

Att undvika spannmålsprodukter upplevde jag först skulle bli krångligt, speciellt vid frukost. Men när du sa att det var okej med havregrynsgröt blev jag lättad och det har varit min frukost med bär eller frukt de flesta dagarna. Min mage har faktiskt varit lugnare denna veckan.

Att göra egen matsedel har också gått bra, men jag har helt klart gjort andra val än tidigare.
Tyvärr kan maten bli lite enformig, för jag håller mig till livsmedel jag gillar och kan laga till.
Behöver fortsätta testa nytt!
Jag har fortfarande mycket att lära och listan med ”tillåtna” livsmedel hänger framme så jag kan kika på den regelbundet. Jag har också börjat jämföra produkter i affären, men behöver lära mig mer om innehåll per 100 gram, speciellt om kolhydrater och sockermängden.

Jag känner ändå att jag fått mer kunskap, eller kanske jag ska säga förståelse, för hur mina måltider ska bli så bra som möjligt. Ingenting har faktiskt hamnat i min mun dessa veckor utan att jag tänkt till innan och valt det!

Jag känner mig ”renare” både invändigt och utvändigt . Nu på påskafton tänkte jag på 80/20- principen du pratade om. Alltså 80 procent ”godkänt” och 20 ”underkänt.” Jag unnade mig alltså en god middag, som jag sett fram emot, men sen blev det kolsyrat vatten och nötter i mitt påskägg…
Jag kollade efter mörk choklad, men kände inte sug efter nånting och då fanns det inte någon mening med att köpa det. Det är som att sötsuget stängts av.  En märklig känsla..!

Det har blivit extra mycket promenader denna vecka. Mycket tack vare solen, tror jag. Jag har dragit iväg Anki  på morgonpromenader nu under ledigheten och hon har fått med mig på promenad på rasten på jobbet.

Varma kramar, Anki och Sari

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

”Toppen att motionen känns så naturlig”

Härligt, tjejer! Vad ni gör det här bra, med tanke på vart ni vill!

Det ser ut som att ni landat när det gäller kosten. Ni behöver inte räkna kilokalorier på något sätt, utan när jag kommer ska vi titta lite mer på innehållsförteckningen för att veta vad den står för. När det gäller din mage, Anki, så prova att göra en müsli på kruskakli, linfrön, dinkelflingor och havreflingor. Rosta dem lite lätt i ugnen och ät till yoghurten. Det går också utmärkt att ha en halv deciliter av müslin i smoothien. Yoghurt är för övrigt en mjölkprodukt, men brukar vara skonsam mot magen. Den är precis som du ser ut att undra, en blandning av både proteiner och kolhydrater. Om inte magen kommer igång och du fortsätter känna dig uppblåst, så fortsätt äta en brödskiva.

Sari, vad häftigt att ditt sockersug har gått över. Jag håller tummarna för att det förblir så. Men du, Anki, som känner ett sötsug efter maten, det kan bero på att du ätit för lite kolhydrater eller att du behöver öka på proteinintaget. Pröva både-och. Ena dagen ökar du på kolhydraterna till middagen och den andra dagen tar du lite mer av proteinet.

Denna vecka ska träningen vara i fokus. Ni har kommit igång fantastiskt bra och det är så roligt att   ni redan uppfattar detta som en del av livet. Att få känna sig pigg och lätt, oavsett storlek på kläder, är fantastiskt. Bra jobbat!

Forstsätt  ta med er nuet och balansen in i kommande veckor, även om fokus nu ändras till motionen ”Alla dagar kan inte vara toppen, men det finns en topp varje dag”

Många kramar

Bea

Linn HellströmIngela Björkman
Linn Hennström och Ingela Björkman

”Dags för nya jeans…de gamla är för stora!”

 Linn: Hej Bea! Veckan som gått har flutit på, men jag har känt mig trött vissa dagar och ibland redan efter promenaden. Jag har promenerat alla dagar utom en, då jag var på en och en halv timmes boxning. Nu har jag minskat promenadtiden med så där tio minuter. Skönt det börjar vara lite bättre väglag även om det fortfarande är lönnhalt och lerigt på vissa ställen.
Jag mår bra av det jag äter. Och jag väljer själv. Tar jag två bullar måste jag se till att röra på mig lite extra.
Jag var lite sen med att vi inte skulle äta något mjöl, för jag har ätit en lingongrovamacka till gröten fram till i fredags. Pasta har jag inte alls ätit, däremot.. .Får vi äta bulgur eller skulle vi ta bort det också?  Havremjölken har jag kört med sen dag ett.

Det var nog allt jag kom på nu i alla fall… Dags att göra lite middag!  Till lunch åt jag bulgur, tonfisk och rödkål och hällde på några droppar sweet chilisås. Sen tog jag ett ägg vid sidan av.

Ingela: Vår dator har strulat lite, så jag kunde inte se veckans uppgifter förrän i går kväll.
Som jag förstått veckans uppdrag skulle vi inte äta bröd, så jag tog bort den enda brödskivan  jag äter om morgnarna från och med i morse. All mjölk slutade jag dricka från vecka ett och jag har bara haft lite havredryck i morgonteet. Nu har jag köpt sojagrädde. Fel? (Har inte använt det än)
Jag har gjort min egen mat alla veckor utifrån det vi fick äta enligt pärmen, som kyckling, potatis, sallad och en liten fettklick av Lomhanders. Det var enklast för oss. Var det dumt?
Annars tycker jag veckan flutit på bra.. Min sambo har varit jätteduktig på att laga mat åt oss, för jag har jobbat så konstiga tider och så många dagar i veckan.

Motionen har gått bra, men jag måste fortfarande planera in den i min vardag på grund av tidsbristen jag alltid har. Men det har funkat och det ger mig motivation. .Jag märker nu skillnad direkt när jag rör mej mindre. När jag var sjuk nyligen vilade jag i två dagar och kände mig då direkt rastlös och obekväm i mig själv. Motionen kom alltså fort i gång. På middagsrasten häromdagen var jag på gymmet och provade på gåbandet, för jag kände att jag hade rört mig för lite den dagen. Det var verkligen kul. Linn visade mig, så att jag fick uppförsbacke och snabbt tempo . Jag har också  provat en ny grej med hästarna . Jag rider ena hästen, jag blir då svettig på nolltid. Sen promenerar jag med den andra om jag inte hinner rida på båda. Utöver det blir det promenad.

Jag märker skillnad i kroppen, både vad gäller vikt och styrka.  Idag blev jag tvungen att köpa nya jeans eftersom alla mina gamla är för stora! Jättekul. Jag är inte heller så trött längre och känner mig mycket glad.

Kramar från Linn och Ingel

Bea Ahlperby

Beas kommentar:

 

”Ni har kommit i gång jättebra”

 Härligt tjejer!

Det fanns inga direkta pekpinnar första veckorna, utan ni kunde äta från matsedeln jag gjort för att ni först och främst skulle hinna landa. Men helt okej att du gjort din egen matsedel från vecka  ett, Ingela. Det är också helt okej att ni bytt ut mjölkprodukter från vecka ett.  Från förra veckan är det mjölfritt så mycket det går.  Andra spannmål är helt okej,  så du har tänkt helt rätt, Linn. Det är inte en stenålderskost ni äter, men efter denna vecka ska ni ha en förståelse för vad sådan kost är. Honung är då det naturliga sötningsmedlet.

När ni har rensat kroppen och lägger på fler livsmedel kommer ni lättare att märka hur er mage reagerar på olika saker. En del kan äta mer spannmålsprodukter, medan andra behöver avstå helt. Det gäller att anpassa sin kost efter sina egna förutsättningar.

Ingela, prova gärna guacamole till maten. Ge din sambo recepten, så kan han prova! Även hummus är perfekt att variera med bearnaisesåsen.  Är du osäker på om det innehåller vete, Linn, så kolla på innehållsförteckningen. Det finns så många ”nya” varianter av couscous som heter annorlunda på grund av storleken, men många är gjorda på rent vete. Kolla alltså  innan, så vet du.

Nu kommer veckan när träningen ska vara i fokus. Ni har kommit i gång fantastiskt bra och jag glädjer mig verkligen åt att ni blir mindre och framförallt mår bättre! Bra jobbat.

Fortsätt  ta med er nuet och balansen in i kommande veckor, även om fokus nu ändras till motionen

”Alla dagar kan inte vara toppen, men det finns en topp varje dag”

Många kramar,  Bea

PS till er alla från Bea:

”Halvtid” närmar sig!

 När jag kommer till er i slutet av april ska vi ägna dagen åt era specifika frågor och göra en promenad då ni visar mig era omgivningar. Vi kollar eventuellt i mataffären vad ni bör välja och vi går igenom nya övningar på boll och långsamma rörelser. Det blir också en individuell coachning om det behövs.  Ovanstående gäller för er alla som är med i Kom i Form!