Rose-Marie Andersson i Falkenberg har legat sömn­lös och grub­b­lat på hur hon ska bära sig åt. Med ISS-märket på västen ska hon nu städa klassrum och korridorer bättre – på kortare tid.

Schubergstorpsskolan i centrala Falkenberg är en putsad trevåningsskola från 1925, med stentrappor och plastmattor på golven. Förra året var de två som skulle städa skolan på tillsammans sju timmar. Nu ska Rose-Marie städa skolan ensam på sex timmar, inklusive en idrottshall en kvarts bilresa därifrån. Sen årsskiftet är hon anställd av ISS som erbjöd kommunen städning två miljoner billigare än närmaste konkurrent.
– Det gick an så länge det var snö. Nu kommer sanden och gruset, säger Rose-Marie och skakar på huvudet. I det första lönebeskedet för januari stod det dessutom att hon skulle få en dryg tusenlapp lägre lön.

Städare Lilian Allbjer ISS
Lilian Allbjer, ensam städare på Slöingeskolan.
Städare ISS Rose-Marie Andersson
Rose-Marie Andersson, ensam städare på Schubergstorpsskolan.

I maj förra året fick hon veta att ISS tar över från ADA Service Partner AB som haft kommunens städning de senaste fem åren. Hela sommaren och hösten gick Rose-Marie och de andra 47 uppsagda städarna på ADA och undrade om de skulle ha kvar sina städjobb efter nyår. Först i mitten av november kallades alla till ett möte med ISS där de fick anmäla intresse för jobb. De som sågs som intressanta blev intervjuade, och fick besked om jobb strax före jul. ISS valde bort de äldsta.
– Man kan inte se det på något annat sätt, säger Catharina Berghorn, Kommunals sektionsordförande i Falkenberg. Fem som städade gymnasiet och var 58+ med jättelång erfarenhet sorterades ut. Likaså många utlandsfödda. Vi menar att ISS ställde för höga krav på språkkunskaper.

I Slöinge en dryg mil utanför centrala Falkenberg öppnar Lilian Allbjer dörren till skolan, en charmig men svårstädad bygg­nad med många prång. Här finns också två fritidsavdelningar och tre förskolor. Hon håller i städvagnen med en hand i stödförband. Lätt stressad berättar hon om sitt arbete. Det är nästan 2300 kvadratmeter som ska städas, 120 uppmätta objekt, till exempel 25 toaletter. Jobbet var tufft redan tidigare på de sex timmar hon hade på sig. Nu ska klassrummen städas lika noga som toaletter, enligt nivå 4. Det innebär att hon ska dammtorka fria ytor flera gånger per vecka. Dessutom har hon en förskola en bit bort, som en annan städ-are tidigare använde en timme för. För merarbetet får Lilian 18 minuter per dag.
Hur ska det fungera?
– Det går inte. Jag försöker hålla reda på vilka lokaler som inte använts, det är det enda. Jag är glad så länge det är snö ute.

Catharina Berghorn på sektionen skakar på huvudet:
– Jag har aldrig varit med om en så dålig upphandling. Dess­utom har ISS skött övergången uselt, väntat alldeles för länge med att anställa folk och ge besked. På de lönelistor vi fått hade många fått sänkt lön – en del med mellan 1 000 och 2 000 kronor i månaden. Men det kommer att rättas till, det är felräknat. Vi har förhandlat om det.
Lilian Allbjer och Rose-Marie Andersson har fortsatt jobba på så gott det går på sina skolor. Ingen arbetsledare från ISS har besökt dem, kommit till skolan och förklarat hur de ska kunna städa mer på mindre tid. Eller varför de fick lägre lön.

Ägs av riskkapitalister

ISS Sverige hör till ISS-gruppen som enligt sin hemsida är den femte största privata arbetsgivaren i världen. Ägare är EQT, ett riskkapitalbolag.
Riskkapitalbolagens affärsidé är att köpa aktier i ett företag, göra dem mer lönsamma, köpa upp andra aktörer och sälja
vidare med god förtjänst.
Från ISS:s hemsida: Det rör sig inte om att få personalen att springa fortare, sänka löner eller att fuska med kvalitet. Inom ISS är det tre saker som vi lyfter fram och som gör att vi ofta kan utföra samma tjänst effektivare än om t ex en kommun gör det med egen personal: Ett fokuserat och kompetent ledarskap, ändamålsenliga hjälpmedel som effektiviserar vår leverans och skonar vår personal. Vi följer upp och förbättrar processer hela tiden.