Om kvinnorna fick bestämma skulle det bli en rödgrön regering i dag. I debatten försöker därför både Fredrik och Filippa Reinfeldt (M) prata om jämlik sjuk­vård och högre löner i offentlig sektor. Samtidigt blir allt fler kommunalare av med tryggheten genom olika regeringsbeslut. Det är främst LO-kvinnor som slängs ut ur sjukförsäkringen och arbetare som känner av de kraftiga försämringarna i a-kassan. Både unga och äldre, en majoritet i LO, får allt svårare att få fasta jobb på grund av regeringens ändringar i lagen om anställningsskydd. Dessa gör att man kan vara tillfälligt anställd hur länge som helst. Glädjande nog har TCO:s protest till EU fått effekt och regeringens politik får underkänt! Men utanförskapet ökar med 70 000 personer, även med regeringens nya räknesätt.

Under mandatperioden har den borgerliga regeringen i rask takt tagit ett antal beslut inom vård, skola och om­sorg som skyndat på privatiseringar och avregleringar.
I vissa kommuner, som statsministerns Täby, finns snart inga kommunala förskolor, i andra saknas kommunal hemtjänst. De gamla hänvisas till privata utförare, ofta utan kollektivavtal. Vårdföretagarna kallar det för en våg av valfrihet. Och för regeringen är vinstdriven vård positivt, även när skattepengar trixas bort till skatteparadis. Sverige är ensamt i Europa att ge vinstdrivna friskolor skattepengar. En granskning i Ordfront (1/2010) visar att stora vårdbolag tjänar miljarder på skattefinansierad välfärd, samtidigt som de, ofta framgångsrikt, försöker undvika att betala skatt. Möjligheterna att trolla bort intäkter är goda och tillgången på ”betalningssäkra kunder”, som elever, pensionärer och sjuka människor, är ”säker och trygg”, som aktören OPIC uttrycker det på sin hemsida.

Men är vi väljare säkra och trygga med en sådan sam­hällsutveckling? Gynnar den jämlikheten mellan människor och möjligheterna för alla att förverkliga sina drömmar? Ser vi på politiken med samma ögon som vi granskar rabattkupongerna i reklamen?
Ja, då lönar det sig att gömma pärlorna i byrålådan. Annars inte.