Hur snart taket i a-kassan skulle kunna höjas kunde Anders Borg (M) dock inte ge besked om. Han ville varken utesluta eller lova att taket höjs under kommande mandatperiod, om regeringen sitter kvar efter valet i höst.

Dagens regler i arbetslöshetsförsäkringen ger 80 procents ersättning av de tidigare inkomsterna upp till ett tak på 18 700 kronor. Senast taket i a-kassan höjdes var i juli 2002. De senaste årens löneökningar har gjort att få arbetslösa verkligen får ut 80 procent av sin tidigare lön.

Som KA tidigare skrivit har arbetslöshetsförsäkringen förvandlats från att ge ett inkomstskydd till att endast ge ett grundskydd för många arbetslösa.
Endast en av tio heltidsarbetslösa – knappt tre av tio som tillhör Kommunals a-kassa – får i dagsläget ut 80 procent i ersättning. Det visade en rapport från A-kassornas samorganisation som kom i november förra året.