Privata företag har funnits inom personlig assistans ända sen LSS tillkom på 90-talet. Det är upp till brukaren att välja vilken assistans den vill ha.
Det nya är att kommunal personlig assistans nu på allt fler ställen läggs ut på entreprenad.

I Härnösand sköts den personliga assistansen sen ett år tillbaka av ett lokalt företag, Rik Assistans. Där har det precis i dagarna blivit klart att företaget nu efter ett år vill gå över till Vårdföretagarnas avtal. Hittills har de anställda gått på ett hängavtal till kommunavtalet, med i stort sett samma anställningsvillkor.
– Det finns risk för att det blir sämre villkor. Men vi vet för lite ännu säger ombudsman Anncatrin Ivansen, Kommunals ombudsman i avdelning Västernorrland.

I Visby på Gotland finns inte längre kommunal personlig assistans för vuxna. Omsorgshuset i Stockholm AB heter företaget som vann upphandlingen där.
Det väckte stor uppmärksamhet när skånska Staffanstorp, som första kommun i landet för ett par år sen beslutade sig för att upphöra med kommunal personlig assistans. Företaget Assistansia tog över verksamheten. Liksom i fallet med Frösunda är det ett riskkapitalbolag, som står bakom Assistansia.

Att just riskkapitalbolag investerar i assistansbranschen, är något som kan komma att bli vanligare, beroende på hur det går för Assistansia och Frösunda, tror Per Strömberg, professor på Handelshögskolan, som forskat kring riskkapitalbolag.
– Man kommer att behöva lika mycket assistans i dåliga tider som i goda tider. Det gör att det blir attraktivt för investeringar. Sen är det är en bransch med många små aktörer. Det gör att det finns effektivitetsvinster att göra genom att slå ihop till större enheter, säger han.

Trots begreppet riskkapital är tryggheten a och o för investerarna. Politiska beslut och förändringar av assistansen kan få dem att dra sig ur. Samtidigt är långsiktigt ägande inget riskkapitalbolagen satsar på.
– En riskkapitalfond har en investeringshorisont på en 4-7 år ungefär. Sen säljer man bolaget och då ska det vara värt så mycket pengar som möjligt.
Många riskkapitalbolag har sitt säte i skatteparadis som Jersey i engelska kanalen, till exempel.