Carin KarlssonMarita Wesström
Carin Karlsson och Marita Wesström

”Det är toppen med morgonpromenader”

Carin: Jag tycker jag fått ihop det bra med motionen, att gå ut och gå  på morgonen.
Jag försöker att fokusera på och leva i nuet, men ibland tänker jag framåt. Vad tar jag med mig till nästa vecka? Ja, det är som sagt att jag tycker det gått bra att promenera på morgonen. Med maten har det också gått bra. Visst är jag sugen på något sött ibland, men då har jag tagit en frukt eller nötter.  Jag har även tänkt på det där med att stanna upp och inte stressa upp mig.
Men jag ramlade i tisdags när jag skulle gå till jobbet och slog mig rejält på höger sida och i huvudet. Jag mådde inget bra, så på onsdagen låg jag hela dagen och har inte kunnat jobba med bollen. Jag är bättre nu och tar nya tag igen.

Marita: Mitt fokus har förra veckan legat på att få till maten med mellis och promenader.
Till nästa vecka tar jag med att jag fixade det, på det stora hela. Jag kan vara utan frukostsmörgåsen och det söta (godis eller något till kaffet).
Jag har lite svårt att få i mig allt, fast det känns lite tomt i magen. Det är som att någonting fattas. Jag hade ont i huvudet i tisdags och kände mig helt i olag. Vissa dagar är jag klen i benen och minnet har det varit lite si och så med. Jag kan väl tycka att det är svårt att få in rutinen på grund av mitt nattarbete eller så är det bara en ursäkt… Men det ska gå ändå!  

Kramar från Carin och Marita 

Bea Ahlperby
Beas kommentar:

”Lev i nuet – och tänk framåt!”

Vilken start du fått, Carin. Men jag blir lite orolig över att du varit snurrig och mått dåligt. Jag vill gärna att du vilar om det fortsätter och att du kollar upp det i så fall. Du får inte träna förrän du är helt återställd, speciellt om du kan ha fått en liten hjärnskakning.

Jättebra att du tar frukt och nötter om du blir sugen på något. Känner du mer hunger kan du äta till exempel ett kokt ägg eller en knäckebrödsskiva med mycket makrill på.

Det är  bra att du kan leva i nuet och utmärkt att tänka framåt när du ska planera saker och få ihop helheter. Det är viktigt med en flexibilitet där emellan.
Ta hand om dig ordentligt nu och som sagt, se till att vara pigg igen när du sätter i gång och tränar.

Och Marita, vad härligt kämpat! Det är starkt av dig att ha kommit igång så bra med tanke på ditt nattarbete. Men det är viktigt att du inte känner dig snurrig. I så fall måste du kanske äta lite mer kolhydrater i form av större portioner eller att du tar ett extra mellanmål. Det är alltid lite krångligare med nattarbete och det kräver planering och disciplin. Härligt att se att du tänker positivt och att det ska gå. Jag är övertygad om att du fixar det. Efter några veckor kommer det sitta i ryggmärgen och de nya rutinerna flyter enkelt in i ditt liv. Fortsätt tänka positivt och se till att stötta varandra.

Rock the world and you rock!

Kram Bea

 

Ann-Cathrin KnezevicSari Numminen
Ann-Cathrin Knezevic och Sari Numminen

”Vi pratar inte längre jobb utan nya vanor…”

Anki: Hej Bea, nu har första veckan gått,  för min del ganska bra. Jag har promenerat åtta dagar i sträck, varav sju före jobbet. Jag måste säga att det är svårt att skiljas från varma sängen när man måste ut klockan sex till ett grått Göteborg. Vissa dagar har jag varit nära att vända hemåt för att benen värkt eller fötterna varit ömma (jag har alla möjliga ursäkter), men så har jag fortsatt gå ändå. Jag är stolt över mig själv eftersom jag är en riktig sovtuta när jag får chans till det. Jag har klarat av en hel vecka. Yiipiieee!!  För mig är nog detta svårare än matdelen.

Ibland glömmer jag bort mellanmålen,  men då gör sig magen påmind. Så det kommer, det kommer. Igår var det födelsedagskalas för min 17-åring. Jag gjorde en fruktsallad som jag toppade med solrosfrön, lite cocos och linfrön och så ringlade jag över naturell yoghurt. Allt annat gottigt fick vara och det gick också bra.

Om jag blir sugen fast jag redan ätit frukost,  lunch,  middag och två mellis, vad äter jag då?

Nuet för mig handlar om att planera mat, promenader och hur länge jag kan sova för att pricka in dagens aktiviteter. Mina små lappar är uppsatta lite varstans i hemmet.

Till nästa vecka har jag bekantat ögat med portionsstorlekarna. Jag ska alltid ha någon portion färdig i kylen eller frysen. Jag saknar dock smaken av kaffe med de ”vanliga” detaljerna, så jag drar mig nästan för att dricka kaffe. Slutligen. Har jag nu kunnat gå om morgnarna i en veckas tid kan jag väl göra det en vecka till. Små mål, med det stora 72-kilosmålet i sikte till juni månad. Det har hjälpt att dela en timme eller två på helgen med Sari. Man pratar av sig och tiden går fortare när man har någon att gå med! Vi har inte alls pratat om jobbet, vilket är helt ofattbart. Alltså har allt fokus varit på det vi just nu håller på med.

Nu önskar jag dig en trevlig ny vecka och så vill jag framföra mina hälsningar till gänget i sin helhet. Lycka till, snyggingar!

Sari: Nu har jag överlevt vecka 1, haha!

Det har varit mest pysslande med att få ihop maten och att komma ihåg mellanmålen. Promenaderna har varit lättare att få till. Och bollen är kul.
Att fokusera på nuet har varit en aha-upplevelse för mig när det gäller maten. Jag upptäckte ganska snabbt att jag ätit för lite eller rättare sagt för sällan och i stället blivit akut hungrig, stoppat i mig fel saker och småätit. Jag blir hungrig nu också,  men när det är dags för måltid och äter jag mera medvetet.
Att vi fick menyförslag har underlättat så här första veckan, när så mycket fokus gått till att få ihop allt och landa i det. Kul att prova nytt som bulgur och quinoa. Hade kanske inte gjort det annars!

Det har känts bra att stanna upp och se mitt agerande. När jag tänker till före är det lättare för mig att göra andra och bättre val. Sen är det väldigt skönt att ha Ann-Cathrin att prata med när tankar och funderingar dyker upp.

Nästa vecka fortsätter jag försöka hålla fokus på nuet. Jag har en förmåga att ligga steget före, vilket kan vara stressande ibland. Jag jobbar vidare på det som är positivt och sållar bort det jag inte mår bra av.

Tack än en gång för att vi blev utvalda och får vara med om detta!

Kramar Anki och Sari

 

Bea Ahlperby
Beas kommentar:

”Härligt att ni stöttar varandra”

Anki, toppenbra jobbat vad gäller allt och  framför allt promenaderna. Nu när vårsolen börjat lysa kan morgonstunden vara en ren njutning.

Det kan vara så att du behöver ytterligare ett mellanmål. Pröva gärna något proteinrikt som ett kokt ägg eller makrillmacka. Det viktiga är att du inte går och är hungrig. Någon deciliter yoghurt med några nötter, frysta bär eller frukt, solroskärnor och russin går också bra, precis som du gjorde till kalaset.

Det är bra att du har intentionen klar framför dig och att målen finns med dig hela tiden. Det finns inget facit. Det viktiga är att kunna leva i nuet även om man tänker på mat, barn, vänner, planering, städ, jobb, man och så vidare.

Härligt att ni stöttar varandra. Fortsätt med det, så kommer det gå som på räls.

Och utmärkt jobbat, Sari, det ser ut som om du har kommit igång riktigt bra. Toppen, att du nu väljer mat och träning mer medvetet och att du äter mer regelbundet. Fortsätt hålla regelbundenheten så du inte faller tillbaka om hungern kommer.

Jättebra att du fortsätter hålla fokus på nuet med din intention och de goda tillstånden som mål. Jag blir också så glad över att du är uppmärksam på det som är positivt. Vi har ju bara vårt enda liv, så varför inte vara positiv och ha roligt på vägen framåt? Keep on walking…

Rock the world and you rock!

Kram Bea

 

Linn HellströmIngela Björkman
Linn Hennström och Ingela Björkman

”Tänk, vad mycket dåligt som slunkit ned…”

Linn: Hallå Bea, här har vädret varierat nästan varje dag. Tung snö har kommit under dagarna, så jag var tvungen ta vinterskorna när jag skulle ta rundan. Jag missar därför min promenad idag på grund av att jag ont i benhinnan. Under helgen har vi haft riktigt ”påskväder” med sol och klarblå himmel.  Hoppas det blir lika fint i morgon. Då tar jag rundan om det känns bättre i benet. Annars får jag ta den i lugnt tempo.. Vi ska börja med stegräkning på jobbet, så då blir det att helst komma över 10 000 steg per dag.
Nästa vecka ska vi ha klassåterträff med middag. Ska vi fortsätta ”avgifta kroppen” och alltså avstå från alkohol?
Det har varit mycket i min tankevärld. Dels ska jag klara av det här och dels har jag påbörjat ny mattekurs. Det bara snurrar. Har inte hunnit landa än!
Mitt fokus ligger på både framtiden och nuet. Dels ska jag klara av dagen och känna mig nöjd, dels ser jag positivt på framtiden, där jag har klarat av att gå ner i vikt.
Jag är ganska fokuserad på det jag gör, så jag märker inte av något annat. Inte just nu i alla fall.
Ha en bra dag!

Ingela: Nu har min första vecka gått och till min förvåning är jag nöjd. Jag har gått ner ett kilo och har inte alls varit sugen på godis eller annat onyttigt.. Jag är faktiskt riktigt stolt över mig själv.
Mina veckor är fullspäckade, men jag har lyckats prioritera på ett bra sätt så att nästan alla mina sysslor kunde fortsätta som vanligt. Visst får jag lägga om i mitt dagsschema lite, men det är det värt. Jag mår betydligt mycket bättre och känner mig stark och piggare… Fast jag har jobbat sex dagar denna vecka har det flutit på bra!  Men mycket är tack vare min underbara sambo, som har hjälpt till med maten.
Många på jobbet och de som är runt omkring mig tycker att jag har fått mycket energi.
Jag har känt mej ivrig på att prova nya saker och planerar att komma i gång i ett gym i Vännäs.
Det som känts bra med att fokusera på nuet är att det har inspirerat mig att se saker på ett nytt sätt. Tidigare hade jag svårt att planera vardagsmaten på grund av mina fullspäckade dagar, men nu planerar jag noga vad vi ska äta, jag handlar hem allt och tar mig tid att laga mat. (Men jag ska inte ta åt mig all ära. Min sambo hjälper till mycket med matlagningen.) Förut prioriterade jag maten sämre och insåg inte riktigt vilka dåliga matvanor jag hade. Under denna vecka har jag alltså tänkt mycket på hur dåligt jag ätit och hur mycket onyttigt som slunkit ner.
Jag ska ha samma energi och ha ivern kvar att utöka mina kunskaper i olika träningsområden. Jag ska fortsätta tänka positivt och VÅGA!

Kramar från Linn och Ingela

 

Bea Ahlperby
Beas kommentar:

”Ät så ren mat som möjligt”

Linn, vilken kämpe du är. Förhoppningsvis har du bara ordentlig träningsvärk, vilket gör att muskeln trycker på benhinnan. Om det inte går över behöver du vila benen någon dag. Pröva att massera smalbenen nerifrån och upp för att få igång cirkulationen.

Fortsätt att fokusera på de matteman som finns för varje vecka. Som jag sa handlar mycket om att landa och hitta en balans i nya vanor.

När det gäller kalas föreslår jag att du håller dig till ett eller två glas vin. Undvik cider eller sprit med läsk. Det viktiga är att du sedan fortsätter med dina nya vanor så fort som möjligt och har din intention i fokus, så kommer du att kunna välja att gå på fest och må bra oavsett alkoholmängd.

Och härligt, Ingela, vilken rivstart du haft. Försök att inte väga dig för ofta, bara, som jag sa när vi sågs. Behåll i stället ditt fokus på intentionen framåt, men lev idag.

På det stora hela ser din mathållning bra ut, med ett litet frågetecken kring bearnaisesåsen. Är den på pulver eller ”färsk”? Ni ska undvika alla såser och soppor på pulver eftersom det är mest tillsatser i dem. En klick av Lomanders Bearnaisesås är däremot helt OK, eftersom den innehåller rena produkter och bara lite konserveringsmedel. Ta gärna lite nötter eller mandlar till frukten, så får du fantastiska fetter som smörjer kroppen inifrån. Min tanke är att ni ska äta så ren mat som möjligt. Följ därför gärna matsedeln fram till vecka 3,  då ni får lite mer information om kosten.

Vad kul att du har så mycket iver och energi, men tänk på att inte träna för mycket. Låt kroppen hinna med att vila upp sig, annars kan du få en stressreaktion som inte leder framåt. Du behöver inte göra en massa extra övningar. Träningsintensiteten kommer att öka successivt.

Rock the world and you rock!

Kram till er båda från Bea