Två snubbar – gymnasterna
Tjeckisk dockanimation för barn.
Mullvadens nya äventyr 1
Tjeckisk animation för barn.

Docktraditionen i Tjeckien och  f.d. Tjeckoslovakien kombinerat med förkärleken för absurd humor tycks lämpa sig för udda barnfilm. Nu släpps två klassiska filmer på DVD.
Två snubbar, från 80-talet, handllar om Helan och Halvan-
figurerna Pat & Mat och vänder sig till barn i övre förskoleåldern, men funkar lika bra för vuxna.
Mullvadens nya äventyr, från 1997, vänder sig till något yngre barn. Det är kärleksfullt tecknat om Mullvaden och hans kompisar. DVD:n innehåller två 30-minutersavsnitt, kanske  i längsta laget för målgruppen, men det går ju att pausa.

När jag blir stor
Svensk dokumentär av Rainer Hartleb.

”När jag blir stor” hyllades rejält när den gick på bio förra året. Själv har jag alltid tyckt att hans filmer passar bättre i teveformatet. Här skildrar han sitt kära gamla Jordbro, på samma sätt som alltid, men med nya förutsättningar.
Barnen han följt mellan 1999 och 2008, då de går ut nionde klass, har nästan alla utländsk bakgrund. Berättelsen blir lika mycket en historia om barnens föräldrar, om att höra hemma och vara utanför. Hartleb säger aldrig för mycket utan låter bild-erna tala. Och det han fångar med sin filmkamera kommer på något underligt sätt ut som poesi i andra änden. Gå och hyr!