Egentligen förbjuder kostpolicyn tårta, men idag gör man ett undantag. Severina Ileva, i mitten, med barnen Wilma, Oscar, Ariel, Gentrit och Albin.

KA-tårtan

– Hon ser verkligen värdet i det barnen gör och är suverän på att städa utan att förstöra barnens byggen, säger kollegan Bettan Lorentzson, som ville ge Severina en tårta.

Vid foten av vattentornet i Kalmar ligger förskolan Trollet. Här går 104 barn och det är 25 anställda. Lokalerna är luftiga och från takfönstren strilar det in ljus. I bygghörnan står meterhöga papprör som bildar portaler och på golvet ligger en hög med betongglasplattor.
Ett par meter bort är några barn i färd med att dekorera ett gigantiskt hjärta med rosa och röda band. Trots idog aktivitet är det anmärkningsvärt lugnt och tyst.

Vid bordet i fikarummet sitter Severina Ileva, en av förskolans lokalvårdare. Hon väntar på sina kollegor i tron att det bara är dags för det sedvanliga förmiddagsfikat. När hennes kolleger och några av barnen sedan kommer in med en praktfull tårta blir hon minst sagt förvånad.
– Jag fyller ju inte år, och inte heller har jag gift mig!
Kollegornas lovord över Seve-rina och hennes insatser på förskolan haglar och Severina blir rörd.
 – Tur att jag inte börjar gråta, jag har lätt för att göra det.
Severina har arbetat på för­skolan sedan 1997.
– Jag trivs jättebra och jag vet exakt hur det ska städas. När de bygger på golvet städar jag runtom. När de vill ha ordentligt städat plockar de bort allting.

För några år sedan var det några barn som hittade en död fluga ute på gården. De begravde den och fortsatte sedan inomhus där de lät anlägga en hel begravningsplats för döda insekter.
– När Severina kom med moppen skrek barnen ”nej” och då moppade Severina i stället runt om. Hon respekterar verkligen det barnen gör även om det innebär att hon måste lämna lite döda flugor, säger Bettan Lorentz­son.

Parallellt med jobbet
har Severina nu utbildat sig till apotekstekniker. Men apoteksteknikerjobben växer inte på träd. Och frågan är hur hennes kollegor skulle klara sig utan henne.
– Vi skulle verkligen sakna henne, säger Bettan.

ID: Severina Ileva

Yrke: Lokalvårdare.
Familj: Två utflugna barn.
Bor: Kalmar.
Bäst med jobbet: - Att vara bland barnen.
Sämst: - När det kommer in mycket sand på sommaren.