Det hela börjar med en rivstart, som vanligt.
Invägning, fettmätning, flåstest. Bea avverkar rutinerat den ena tjejen efter den andra och noterar siffror, som kommer vara helt annorlunda i början av juni.
– Men detta handlar inte om viktminskning i första hand, utan om att styra in livet på ett annat spår. Jag ska hjälpa tjejerna till nya mat- och motionsvanor som trollar tillbaka ork, glädje och självförtroende. Kilona, de trillar av som bonus!

Frågorna haglar när kompisparen slagit sig ned med Bea i KA:s sällskapsrum:
– Vad ska jag ha i termosen i stället för varm mjölkchoklad? Vi ska ju undvika laktos nu i början?
Linn, som flugit från Umeå på morgonkvisten, får genast besked. Varm saft funkar också. Eller choklad på sojamjölk.
Medan Gävletjejen Carin berättar om GI-dieten med minimalt med kolhydrater hon körde för en tid sen.
– Jag blev ju helt yr i bollen och måste sluta. Varför reagerade jag så?
Bea förklarar att kolhydrater faktiskt är hjärnans bränsle och att utan dessa ”kokar motorn torr”.
Dieter som utesluter det ena eller det andra ur kosten är ohållbara på sikt, eftersom vi behöver allt i kostcirkeln.
– Det knepiga är att behålla nya vanor efter en omläggning. Det handlar om motivation och målinriktning och att förstå sina egna val. Visst kan du äta en chokladkaka. Men varför gör du det? Vet du det är det lättare att bryta beteendet.

Snöbollskrig
Här var det snöbollskrig. Paus i den intensiva startdagen för Marita, Ann-Cathrin, Ingela och Bea.

Ann-Cathrin från Hisings Backa blir i alla fall glatt överraskad när hon inser att hon framöver ska äta frukost, lunch och middag med två mellanmål förmiddag och eftermiddag. Och kanske till och med ett kvällsmål. Med rätt innehåll, förstås.
– Jag som var rädd för att jag skulle få gå hungrig! Medan det i själva verket är tvärtom.
Förbränningen ska ju upp i  varv och för det krävs det bränsle med rätt oktantal, så att säga. Dagens lunch slinker också lätt ned i hungriga strupar. Köttfärs-limpa, yoghurtsås med vitlök, fullkornsris och råkostsallad.
– Nu i början ska ni först vänja er vid motion, påpekar Bea, som rekommenderar en entimmespromenad varje morgon.

Här får sig Ann-Cathrins armmuskler en duvning. Snart är träning en naturlig del av hennes vardag.
Här får sig Ann-Cathrins armmuskler en duvning. Snart är träning en naturlig del av hennes vardag.

Det har blivit dags för en stunds prova-på-träning och gänget beger sig till gymmet ett stenkast från KA:s redaktion. Här praktiseras så kallad cirkelträning, förträfflig för nybörjaren. I salen står olika ”stationer” med joggingplattor, styrkemaskiner och step up-bräden och tjejerna arbetar sig nu runt med en halv minut på varje station. Med rockmusik i öronen ger de järnet.
Sen hastar vi vidare mot T-banan som för oss till Stockholms city. Där får var och en walkingskor som passar just de egna fötterna, noga utprovade vad gäller fotvalv, rörlighet och belastning. De ska ju hålla för åtskilliga promenadmil!
Dagen är slut. Tåg och flyg ska ta vinnarna hem igen – till en helt ny vardag. I bagaget finns inte bara Beas pärmar, nya träningströjor, byxor och skor. Viktigast är kanske var och ens målbild: ”Hur vill jag känna mig efter dessa 12 veckor?”
– Lätt. Stark. Snygg. Glad. Pigg. Stolt!

VINNARPAR 1

CARIN KARLSSON
Carin Karlsson

Ålder: 50 år
Längd: 153 centimeter
Vikt: 71,5 kilo
Bor: Gävle
Gör: Arbetssökande och jobbar på
timmar som personlig assistent. Har många år i vården bakom sig.
Familj: Make, tre vuxna barn och fyra barnbarn.

MARITA WESSTRÖM
Marita Wesström

Ålder: 52 år
Längd: 163 centimeter
Vikt: 86,6 kilo
Bor: Gävle
Gör: Jobbar 94 procent som undersköterska i nattpatrull för LSS-kunder.
Familj: Make, två vuxna och två hemmavarande barn och två barnbarn.

DET HÄR VILL VI
ÄNDRA PÅ
 
Carin:  –Jag stressas av min ständiga beredskap för eventuellt jobb. Livet är svårt att planera, jag är jämt trött både mentalt och fysiskt och har dessutom en förslitningsskada i ena höften. Jag behöver en bra motionsform och regelbundna matvanor för att få ner vikten och skapa mer balans i tillvaron. Marita: – Med 16 jobbnätter i månaden är det svårt att få in träning och att funka socialt. Jag sover nästan hela dagen då. Ändå är jag ofta trött och tröstar mig med godis och fikabröd. Jag vill gå ned i vikt och komma i form så jag orkar med vardagen bättre.
DÄRFÖR VILL VI
TRÄNA IHOP
 
–Marita är klippan i mitt liv. Hon
är glad och ärlig och vi har känt
varann i 25 år, säger Carin.
–Ja, vi är goda vänner och har dessutom länge pratat om att vi behöver komma i gång båda två!
 
 

 

VINNARPAR 2

ANN-CATHRIN KNEZEVIC
Ann-Cathrin Knezevic

Ålder: 37 år
Längd: 168 centimeter
Vikt: 83,8 kilo
Bor: Hisings Backa
Gör: Barnskötare på förskola. Fackligt aktiv. Arbetskompis med Sari.
Familj: Gift, två tonårssöner.

SARI NUMMINEN
Sari Numminen

Ålder: 32 år
Längd: 152 centimeter
Vikt: 84,4 kilo
Bor: Göteborg
Gör: Barnskötare på förskola. Arbetskompis med Ann-Cathrin.
Familj: Sambo och två döttrar på åtta och 12 år.

DET HÄR VILL VI
ÄNDRA PÅ
 
Ann-Cathrin: – Jag är mitt i ekorrhjulet med heltidsjobb, hemmaservice och uppställning för alla utom mig själv. Jag äter för mycket, särskilt fet mat och smörgåsar, som jag älskar...
Nu vill jag styra upp maten och få in träning som en del av livet. Jag vill ha en bra framtid.
Sari: – Både min kropp och själ är trötta. Sen jag fick barn har jag ofta jojobantat. Jag småäter och är nog sockerberoende. Nu oroar jag mig för reumatismen som finns i släkten. Därför vill jag få kontroll över godiset, lära mig äta regelbundet, hitta en bra träningsform och gå ned i vikt.
DÄRFÖR VILL VI
TRÄNA IHOP 
 
– Vi har känt varann i tio år, jobbat ihop i åtta och är öppna och ärliga mot varandra. Vi jobbar också på samma avdelning och kan lätt få ihop det även om vi inte alltid har samma arbetstider.  

 

VINNARPAR 3

LINN HELLSTRÖM
Linn Hellström

Ålder: 25 år
Längd: 165 centimeter
Vikt: 96,2 kilo
Bor: Vännäs
Gör: Vårdbiträde på hemtjänsten. Arbetskompis med Ingela.
Familj: Sambo

INGELA BJÖRKMAN
Ingela Björkman

Ålder: 23 år
Längd: 164 centimeter
Vikt: 93,4 kilo
Bor: Håknäs utanför Umeå
Gör: Vårdbiträde på hemtjänsten. Arbetskompis med Linn.
Familj: Sambo, hästar och hundar.

DET HÄR VILL VI
ÄNDRA PÅ 
 
Linn: – Jag tränar sällan, har spänningshuvudvärk och dålig ork. Frukosten är ett glas C-vitaminbrus och lunch blir det bara ibland. Middag något med kolhydrater och däremellan mackor och godis. Jag vill gå ned minst 15 kilo så jag kommer i en fin klänning till Ingelas bröllop med sin Oskar nästa år. Ingela: – Jag lyckades gå ned 25 kilo med pulvermetoden, men tappade hår och blev svimfärdig. Gick alltså snart upp igen. Jag får motion genom ridning och att rasta våra hundar. Men jag behöver lära mig äta rätt mat regelbundet och sluta med pizza och choklad. Jag vill bli starkare och smalare till mitt bröllop nästa år! 
DÄRFÖR VILL VI
TRÄNA IHOP
 
– Vi gillar varann, har nästan samma arbetstider och vill båda gå ned i vikt.  Nu är vi beslutna att peppa varann så vi är jättesnygga till bröllopet.