SVAR: Den här kalla och snörika vintern kan ställa till oväntade problem om man inte skyddat sina växter ordentligt. Tuja doftar starkt och rådjur brukar undvika den, men bockarna använder ofta den doftande och ”elastiska” växten till att feja sina horn och markera revir mot. På så sätt demolerar de plantan. Det ser inte så bra ut för dina tujor. Det gröna klorofyllet är ju växtens energifabrik och när det försvinner helt på en barrväxt kommer den att dö. Barrträd har inte som lövfällande växter förmågan att snabbt skjuta nya skott för att reparera en skada. Som avskräckningsmedel mot bland annat rådjur kan man blanda blodmjöl med en skvätt ammoniak,  som man sedan blaskar på plantorna med jämna mellanrum.En annan vanlig orsak till att tujor dör något år efter plantering är torka. Speciellt tidigt på våren när tjälen fortfarande ligger djup i marken, kan vatten-avdunstningen bli för stor när vårsolen börjar värma.