För några veckor sedan anmälde vikarier verksamheten på Villa Balder i Falkenberg, en fritidsavdelning för psykiskt funktionshindrade ungdomar. ”Utan struktur och fungerande rutiner och en arbetsplats utan ledning och självreflektion”, skrev vikarierna. De beskrev hur en pojke som var utagerande mot både personal och andra barn vid flera tillfällen hade låsts in i ett litet utrymme för att lugna ner sig.
Kommunen reagerade snabbt och verksamhetschefen och tre vårdare blev avstängda med lön under utredningstiden, och varslade om uppsägning.  

Kommunals sektionsordförande i Falkenberg, Catarina Berghorn, har förhandlat för de uppsagda vårdarna:
– Våra medlemmar har tidigare slagit larm om de svåra förhållandena och förklarat att arbetsledningen inte fungerade. Den tillförordnade avdelningschefen borde ha agerat, men det gjorde hon inte.
Det här är i alla fall en halv seger som visar att uppsägningarna inte var sakligt grundade, säger Catarina Berghorn.
– Men jag hävdar att våra medlemmar borde få kompensation på något sätt och kommer att driva det. De har blivit uthängda i media på ett orättvist sätt.
Verksamhetschefens uppsägning står fast, medan de tre vårdarna erbjuds andra arbeten i kommunen, inom kök och äldreomsorg.