– Vi har bildat södra gruppen där ungdomsansvariga från södra länet träffas en gång i månaden för att utbyta erfarenheter. Vi vill komma fram till aktiviteter i stället för att bara prata år efter år. Samarbetet underlättas av att vi i södra länet har lika förutsättningar – stor budget, många medlemmar och en ungdomsansvarig.

Vad gör ni för aktiviteter?
– Vi hade öppet hus för medlemmar under 30 i februari. Nu jobbar vi med en fyrkamp som ska äga rum i Stadshagen den 8 maj. Vi vill få ihop 16 unga medlemmar från de södra sektionerna. Jag vill gärna ha ett stort tvärfackligt samarbete med Byggnads och övriga i LO-familjen. Nu har vi börjat med IF metall. Vi ska tillsammans ha biovisning i Södertälje den 17 april för alla våra medlemmar. Det ska kosta tio kronor och då får man en godispåse.

Vad är syftet med aktiviteterna, som fyrkampen?
– Vi gör det för att engagera medlemmarna och visa att Kommunal inte bara är något man vänder sig till om man har problem. Det har visat sig att när ungdomarna har gått någon av Kommunals utbildningar så stannar de ofta kvar och engagerar sig i facket. De unga ska ta över sedan så det är viktigt att fånga upp dem.

I Kommunal är den fackliga anslutningen låg bland de unga, varför är det så?
– Bland Målarna och Byggnads har man inte riktigt något annat val än att vara med i facket. Där får man byta om i en bod som facket har ordnat och är du inte med så får du inte byta om där. Inom Kommunal är det svårt att vara tydlig med vad facket gör. De unga ifrågasätter – ”Vad får jag ut av det här?”. Därför är det så viktigt med aktiviteter.