KA träffar henne för att prata om mindfulness för föräldrar
– med­veten närvaro. Det kan man nå genom att ta just tre djupa andetag och koncentrera sig på att vara här och nu. Heidi leder kurser och har skrivit en bok om detta.
Och nu får hon öva på det, låta bli att tänka på tvätthögarna som skymtar i rummet intill.

Egentligen skulle vi ha setts på ett kafé, det hade gjort det lätt­-are för henne, men yngsta dottern är sjuk. Från övervåningen hörs rösterna från en Barbiefilm och några hostningar.
– Mindfulness för föräldrar är radikalt. Många andra metoder handlar om att förändra barnet. Mindfulness handlar om att ändra sitt förhållningssätt som förälder och njuta av barnen, säger Heidi.
99 procent av föräldrars konflikter med barnen handlar om föräldrarna själva, hävdar Heidi. Tanken med mindfulness är att man genom att vara här och nu kan välja hur man agerar. I stället för att bara reagera.
– Blir man sen på morgonen kan det vara lätt att lägga skulden på barnen. Lägger man skuld på barnen blir de kränkta vuxna.

Heidi sitter med korslagda ben på ett blåmönstrat indiskt tyg i soffan. Nedanför ligger en hög med barnböcker som hon nyss läst för dottern Freja.
Helst börjar hon dagen med en halvtimme yoga och en halvtimme meditation. Men som ensamstående mamma får hon vara flexibel. Ofta avbryter Heidi meditationen för att barnen ropar på henne och sedan får hon koncentrera sig för att kunna fortsätta.
Under morgonstöket får Heidi säkert tjugo tillfällen att använda sig av mindfulness. Det kan vara när frukosten är klar, hon ropar på barnen som leker och inte vill komma. Då använder hon de tre a:na: andas, acceptera och agera.
Med några djupa andetag kan hon landa i situationen, se den som den är och acceptera käns­lorna och välja hur hon agerar.
I stället för att bli arg för att barn­-en sölar kan hon då agera, kanske genom att hjälpa dem att klä på sig.
– När vi får syn på vårt eget beteende händer något magiskt och vi kan förändra det.

Heidis erfarenhet är att man inte vinner något på att bråka med barnen. I stället slutar allt med att alla mår dåligt. Om man väljer hur man ska agera kan man vara konstruktiv.
Heidi smeker katten Dolly som ligger bredvid henne i soffan. Känner hur varm och mjuk hon är, känner trygghet. Även det är mindfulness, att vara här och nu och faktiskt uppleva. Inte ha tankarna på ett annat ställe.
– Vi söker så mycket i nästa semester, men det finns här och nu i vardagen. Det kan vara känslan av en mjuk, varm barnhand och barnens pussar. Eller att verkligen känna hur det är att dricka en kopp kaffe.
För att bli påmind om att stanna upp här och nu, ta tag i ögonblicket har Heidi ordet ”now” i en ram av guld på väggen.
– Mindfulness gör att jag njuter mer av barnen och livet, i stället för att tänka på det. Annars är det ofta det vi gör. Tänker på livet i stället för att uppleva det.

Fem tips på mindful­ness i vardagen

HÄR OCH NU. Helst börjar Heidi dagen här med meditation bland mattor och kuddar från världens hörn. Efter en stund för sig själv tycker Heidi att hon är en bättre mamma. Men här läser hon också med barnen.

Glasögon lappGLASÖGONEN. En av döttrarna glömmer ofta glasögonen. En lapp på ytterdörren påminner om dem. Förut blev Heidi arg när glasögonen var borta. Lappen får henne att stanna upp, andas och välja hur hon ska agera, hon blir mindre ofta arg.

Now lappNOW. När barnen inte vill gå i väg på morgonen påminner lappen Heidi om att vara här och nu. I stället för att bara vara arg är hon medveten och arg. I stället för att reagera kan hon då välja hur hon agerar.

DISKA. I stället för att tänka oj, hur ska jag klara av detta? tänker Heidi att det är lika bra att vara här och nu. Känna fötterna mot golvet och det varma vattnet. Sedan skriker ett av barnen, tankarna far i väg. Men sedan tar Heidi tillbaka uppmärksamheten till vad hon gör här och nu, det varma vattnet i diskhon och svampen som hon gnider mot koppen.

PLOCKA. När Heidi ska plocka ur diskmaskinen tar hon tre djupa andetag, sedan känner hon varje rörelse när hon staplar barn­ens muggar och skålar.

ID: Heidi Andersen

Heidi AndersenÅlder: 42 år.
Familj: Tre barn.
Bor:
Stock­holm.
Yrke:
Mindful­ness­instruktör och lärare i stressreduktion, bildterapeut och konst­när.
Bakgrund: Född i USA, kom till Sverige 1997, utbildad i mindfulness och stressreduktion vid Uni­versity of Massachusetts.
Aktuell:
Med boken "Mindful­ness för föräldrar" tillsammans med Anna-Maria Stawreberg.