Oscar Riktelius är en man som om han kunde märkas skulle vara kravmärkt, rättvisemärkt och jämställdhetsmärkt. Han är allt det som egentligen borde vara bra att vara. Han är en man som ger sin fru en bit regnskog i födelsedagspresent.
Men när man inser att han med flit lämnar sopor med stinkande bajsblöjor i hallen inför en stundande middagsbjudning förstår man att allt inte är helt enkelt för den gode Oscar.
Det visar sig snabbt att få egentligen respekterar honom. Inte hans fru, inte hans far och knappast heller hans vänner.

Berättelsens nav är en middagsbjudning som blir den utlösande orsaken till att Oscar får ett sammanbrott, hamnar inom vården och har efterföljande sessioner med psykiatern han kallar Mister Hur Har Vi Det Här Då.

Mäktig tussilago är en lekfull text med ett mörkt stråk. Den rör sig omväxlande över flera nivåer. Det är lärt, fräckt och roligt om vartannat. Prosa blandas med vers, blandas med hexameter. Det är lätt att tro att Maja Lundgren har haft roligt medan hon skrivit.
Som genom ett skevt prisma presenteras en del av vårt nu. Hon för oss inte genom romanen utan ger läsaren frihet att hitta rytmen och meningen själv. Maja Lundgren har skrivit en samtidssång som svänger.